Nekad se čovjek zapita može li pronaći svoje mjesto pod suncem, raditi, biti uspješan i zadovoljan.  Odgovor može dati razgovor s našim Ramljakom Marijom Fofićem.

Dosta naših osoba Ramljaka je svugdje po svijetu i često ne znamo koliko su uspješni i što sve rade. Da ne bih nešto pogriješila vezano za bitne informacije iz Vašeg života, možda bi bilo najbolje da nam kažete nekoliko rečenica o sebi osobno.

Prije svega želim Vam zahvaliti što ste izrazili želju za ovaj intervju i nadam se da će ovaj naš razgovor pozitivno utjecati na sve one koji ga budu čitali.

Dakle, kao što ste rekli, Ramljak – iz Rumboka, rođen 1979. godine. U Rami sam završio osnovnu školu, a nakon toga Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom. Poslije srednje škole dobio sam stipendiju i otišao studirati u Ameriku na College of Saint Benedict and Saint John's University u Minnesoti gdje sam završio fakultet političkih znanosti i latinskog jezika. U sklopu studija, kroz program razmjene studenata, jedan semestar sam studirao u Kini, na Southwest University, u Chongqingu.

Iako sam imao priliku ostati u Americi, odlučio sam se vratiti u BiH. Vrlo brzo nakon povratka dobio sam stipendiju Europske Komisije za postdiplomski studij Demokracije i ljudskih prava, te sam jedan dio studija proveo u Sarajevu, a drugi u Bologni u Italiji. Zajedno sa mnom, supruga Josipa je također dobila stipendiju te završila studij sociologije i umjetnosti u Americi i Kini, kao i magisterij u Sarajevu/Italiji.

Nakon magisterija, zajedno sa suprugom počeo sam raditi kao asistent na Sveučilištu Hercegovina gdje smo oboje stekli zvanje Viši asistent. Uporedo s time, zaposlio sam se u Elektroprivredi HZHB u Mostaru gdje i danas živim i radim.



Uz sve to, zajedno sa suprugom Josipom prije devet godina pokrenuli smo privatnu firmu Infinia d.o.o. koja je specijalizirana za prodaju i distribuciju kozmetičkih proizvoda te za pružanje usluga u kozmetičkom salonu. Također, u sklopu firme djeluje i Edukacijski centar  gdje nudimo individualne i grupne edukacije svih vrsta kozmetičkih zanimanja. Roditelji smo jedanaestogodišnjeg dječaka Ivana.

Iz ovog Vašeg kratkog predstavljanja nameće mi se mnoštvo pitanja, ali ono što me najviše zanima, a vjerujem da će to zanimati i naše čitatelje, kako ste se odlučili vratiti iz Amerike?

Često mi osobe postavljaju to pitanje (smijeh). Dakle, oboje, supruga i ja, smo bili u Americi i nekako smo, kad smo otišli studirati, smatrali da je to nešto privremeno i da ćemo se vratiti. U biti, otišli smo u Ameriku da bismo se vratili u BiH. Smatrali smo da znanja, vještine i iskustva koja steknemo izvan naše domovine možemo i trebamo primijeniti kad se vratimo. A naravno, uvijek je postojala i doza nostalgije za domovinom i rodnim krajem.  Na neki način, smatrali smo to nekim izazovom u životu, a oboje volimo izazove.

Vjerujem da je izazov bio pokrenuti i privatni biznis u Bosni i Hercegovini s obzirom na sve okolnosti. U biti kako ste došli uopće na ideju da se pođete baviti privatnim poslom i odakle baš kozmetička odnosno beauty industrija i šta je u biti Vaša konkretna djelatnost?

Da, u pravu ste. Kao što sam spomenuo da je supruzi i meni bio izazov vratiti se iz Amerike tako nam je bio izazov da krenemo u privatni biznis, a još veći je izazov bio da pokrenemo firmu koja se ne bavi nekom „uobičajenom“ djelatnošću kao što su građevina, ugostiteljstvo i slično.

Uz sve to, dodatni nam je izazov bio da se upustimo u ovu djelatnost jer nismo gotovo ništa znali o njoj. Međutim,  nakon što smo proanalizirali tržište i uvidjeli da postoji potreba za proizvodima i uslugama ove vrste, odlučili smo da iskoristimo priliku.

Naravno, na početku je sve puno teže nego možete zamisliti, ali uz trud, rad i dobru organizaciju pozitivni rezultati sami po sebi dođu.

Iako nas ovdje u Mostaru prepoznaju po našem salonu, ipak naše djelovanje je mnogo šire i mnogo opsežnije. Naime, ekskluzivni smo zastupnici nekoliko brendova za zemlje regije. Također, kao što sam spomenuo, imamo i Edukacijski centar za kozmetička zanimanja gdje nam doslovce dolaze osobe iz cijelog svijeta da bi se educirale.



Uz sve to, osmislili smo i aplikaciju (softver) za jednostavnije i učinkovitije upravljanje biznisom u beauty industriji i već se koristi u cijeloj regiji.

Pored svega toga, jednom godišnje organiziramo Infinia MasterClass – najviši nivo usavršavanja za kozmetičke djelatnike iz cijele Jugoistočne Europe. Osim naravno stručnog dijela na ovom događaju, jedan značajan dio posvetimo i marketingu, promoviranju i menadžerskim vještinama koje su potrebne za ovu djelatnost.

Danas ste jedna od uspješnijih firmi u toj branši ne samo u BiH, nego i regiji?

Naše je sjedište u Mostaru, ali, kao što rekoh, svoje poslovanje smo proširili i na zemlje regije (Hrvatska, Slovenija, Srbija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija) gdje sa svojim poslovnim partnerima zaista imamo jako dobre rezultate.

Postali smo prepoznatljivi u cijeloj regiji i mogu slobodno reći da smo brend u ovoj industriji.

Kako se snalazi jedan muškarac u pretežito „ženskoj“ branši i kako supruga i Vi funkcionirate kao poslovni partneri!

Da, prije nekoliko godina bilo je neobično da su muškarci dio ovakvog nekog biznisa, međutim u zadnje vrijeme to se promijenilo. Iako, po meni, bez obzira koja je vrsta djelatnosti, postoje postulati za svako poslovanje koji su isti.

A što se tiče ovog drugog dijela pitanja, reći ću samo jednu poznatu poslovicu „da iza uspješnog muškarca, uvijek stoji još uspješnija žena“. Kao i u kući, žena drži tri stupa, a muškarac jedan – tako je nešto slično i kod nas.



Da se malo vratimo na Vaše  „korijene“ odnosno na Ramu. Dolazite li često u rodno mjesto i kako Vam se čini život i društvena kretanja u Rami iz Vaše perspektive? Pratite li generalno stanje u Rami?

Dolazim u Ramu, ali ne toliko često koliko bih volio. Ali, pratim svakako šta se događa putem medija posebice putem Vašeg portala.

A što se tiče stanja u Rami, teško je davati neke relevantne ocjene kada gotovo 20 godina ne živim u Rami, iako ponekad „sliku bolje vidite izdaleka, nego izbliza“.

Iz moje perspektive i prema mišljenju mnogih osoba s kojima komuniciram, moram reći, nažalost, da Rama stagnira po svim pitanjima i da u svakom pogledu treba jednu individualnu i kolektivnu katarzu. Po meni su tri krucijalne stvari koje Ramu drže „u okovima“. Prva je kolektivna anemičnost većine osoba koji žive u Rami čekajući da se nešto samo po sebi dogodi, umjesto da poduzmu određene aktivnosti. Druga je nekompetentnost i neodgovornost osoba koje su na ključnim funkcijama. Jednostavno su se začahurili i ne daju bilo kakvu šansu osobama koje imaju bilo kakvu ideju. I treća, možda i najvažnija, je opća  duhovna i moralna dekadencija koja, čini mi se, ide silaznom putanjom.

Vjerujem i nadam se da će ovo razdoblje u kojem je Rama trenutno što prije proći i da ćemo znati iskoristiti sve potencijale koje Rama ima; od prirodnih ljepota do ljudskih potencijala.

Kako onda izići iz ovog začaranog kruga, koje je po Vama rješenje?

Ništa nije jednostavno i ništa se samo po sebi neće dogoditi. Kao politolog, moram spomenuti iskustva iz prošlosti, da promjene u bilo kakvom sustavu počinju iznutra. Hvala Bogu da živimo u demokraciji pa svako dvije odnosno četiri godine imamo izbore. Tu treba tražiti početak bilo kakvih promjena.

I drugo, neophodno je više društvenog i individualnog aktivizma da bi se stvari pokrenule.

Jeste li razmišljali o povratku u Ramu ili pokrenetanju nekakvog biznisa u Rami? Znam da ste nedavno kupili i zemljište na otoku Škarine na Ramskom jezeru?

Stalni povratak u Ramu je za sada sigurno isključen, ali nikad se ne zna. Međutim, Mostar nije daleko od Rame tako da sam ja tu – blizu Rame. Štoviše, danas živimo u vremenu kad nije nužno da budete negdje fizički, da biste imali neke poslovne aktivnosti, tehnologija nam u današnje vrijeme jako puno pomaže u svim procesima.

A što se tiče pokretanja vlastitog biznisa u Rami, postoje neke ideje, još je to daleko od realizacije iz raznih razloga; previše sam zaokupljen trenutnim poslovima, a drugi je razlog što sam već prethodno naveo – moraju se dogoditi određene promjene da bi netko svoj kapital uložio u Ramu.

I mi se nadamo da će Rama doživjeti što skorije određeni napredak i da ćemo svi osjetiti napredak.

Da ne bih ispao pesimističan, mislim da Rama ima potencijala, ali svima, posebno mlađima, treba više hrabrosti i smjelosti da se trgnu. Također, svi oni koji su aktivni i pridonose općem boljitku trebaju dobiti mnogo više pozornosti i podrške. Evo, navest ću primjer samo portala rama-prozor.info i Damira koji je sa svojim entuzijazmom toliko promovirao Ramu da je davno zaslužio „najviši orden“, a takvih osoba ima još u Rami.  

Hvala Vam za izdvojeno vrijeme!

Hvala Vama!

Razgovarala: Božana Nikolić / www.rama-prozor.info