Hrvatski premijer Andrej Plenković razgovarao je telefonom s američkim potpredsjednikom Joe Bidenom o euroatlantskim integracijama Zapadnog Balkana, priopćila je Bijela kuća u utorak, na dan kada je Hrvatska blokirala otvaranje jednog poglavlja u pregovorima Srbije s EU-om, piše Hina.

U priopćenju se kaže da su Biden i Plenković razgovarali o važnosti euroatlantskih integracija svih zemalja na Zapadnom Balkanu.

"Čelnici su se suglasili da će napredak prema tom cilju pridonijeti miru, stabilnosti i napretku cijele regije", kažu u Bidenovu uredu, ne navodeći pojedinosti.

Nakon što je Srbija u Bruxellesu otvorila dva poglavlja u pristupnim pregovorima s EU-om, srbijanski premijer Aleksandar Vučić izjavio je u Beogradu da se samo jedna članica EU-a, Hrvatska, protivila otvaranju trećeg poglavlja 26 koje se odnosi na obrazovanje i kulturu.

Zahvalio je Slovačkoj na zalaganju da se otvore tri poglavlja, kao i SAD-u, rekavši da je Biden u utorak poslijepodne razgovarao telefonom s hrvatskim predstavnicima, napominjući potrebu da se poglavlje otvori, prenijela je agencija Tanjug.

Plenković je u utorak navečer potvrdio da je razgovarao s Bidenom te je rekao da je vrlo načelno bilo govora i o blokadi pregovora Srbije s EU-om.