Vlada Hercegovačko-neretvanske županije pokazala je dovoljno strpljenja i, poštujući populaciju koju vođe dva sindikata strukovnih zdravstvenih djelatnika (onog reprezentativnog i onog koji je očiti stalni inicijator skretanja ove nesretne priče na zabrinjavajuću putanju ulice, transparenata i građanskih nemira) nominalno predstavljaju, dosad se suzdržavala od oštrijih reakcija na njihovo sve manje prihvatljivo ponašanje. Vrijeme je da se s performansima prekine, a da šačica ispolitiziranih prestane manipulirati ogromnim brojem časnih ljudi i prestane, zbog svojih osobnih agenda, iskorištavati stvarnu potrebu za unaprjeđenjem postojećeg materijalnog statusa svojih kolega koji rade u domovima zdravlja i bolnicama HNŽ-a!

Podsjećamo kako je Pregovarački tim Vlade i poslodavaca, pregovarajući s reprezentativnim sindikatom koji je predstavljao neliječničko osoblje zaposleno u zdravstvenom sustavu, još prije tri godine predlagao sklapanje trogodišnjeg kolektivnog ugovora i snaženje prava tih djelatnika, što je odbijeno od strane tadašnjih sindikalnih vođa. Podsjećamo da smo i u ovom slučaju od samog početka problemu pristupili konstruktivno, ali do kraja objektivno, odbijajući odstupiti od postulata provedivosti i održivosti svakog prijedloga koji se našao između dviju pregovaračkih strana. Maksimalistički i isključivi zahtjevi sindikata koji su rezultirali sada svakodnevnim uličnim performansima i necivilizacijskim porukama, potpuno su neodrživi i neprovedivi i očito su samo pokriće za ono što je stvarna agenda jednog dijela sindikalnih vođa.

Eventualno pristajanje na nelogična i nerazumna traženja dva sindikata koji sada već teroriziraju građane svakodnevnim uličnim marševima u jednom dijelu grada Mostara (da ne spominjemo i evidentirana fizička nasilja iz prethodnih povorki), dovelo bi do kolapsa i mogućeg potpunog urušavanja cjelokupnog financijskog i društvenog sustava HNŽ-a što je put koji bi vodio scenariju iz 2014. godine. Na to ovu Vladu nitko neće natjerati, ma kakav performans taj netko izvodio!

I sama javnost je, opravdano, dosegnula granicu ogorčenja. Uz sve pandemijske prijetnje, financijske nesigurnosti, emocionalne i psihičke izazove, čestog prinudnog stavljanja bolnica na ''hladni pogon'' zbog koronavirusa, već mjesecima pacijenti iz HNŽ-a (i drugih županija koje gravitiraju SKB-u Mostar), samovoljom ovih sindikalnih čelnika, ne mogu dobiti liječenje na koje imaju ustavno, građansko, moralno i svako drugo neotuđivo pravo. Pacijentima liječnička usluga mora biti pružena, ako ni zbog čega drugog, ako ostavimo po strani i empatiju i ljudskost, onda po osnovi izdvajanja za zdravstveno osiguranje koje im se od svake plaće redovito odbija. Došli smo u opasnu situaciju da određeno tehničko osoblje uzima sebi za pravo obavljati bolničku trijažu nad pacijentima koji su primorani, uz svoja osiguranja, tražiti pomoć u privatnom sektoru za čitav raspon bolesti i zdravstvenih stanja. Zbog toga smo svjedočili i opravdanim žestokim reakcijama pojedinih liječnika i pacijenata na bolničkim odjelima.

Još jednom pozivamo reprezentativni Nezavisni sindikat djelatnika SKB-a Mostar da prihvate realnu ponudu Pregovaračkog tima Vlade i svih poslodavaca u HNŽ-u za povećanje primanja od 27 do 36 posto kroz dvije godine, i time izjednače svoja prava s liječničkim osobljem. Javno obznanjujemo da je Pregovarački tim Vlade i svih poslodavaca u HNŽ-u ponudio reprezentativnom sindikatu SKB-a Mostar dvogodišnje povećanje primanja zdravstvenih neliječničkih djelatnika u iznosu od ukupno 18 milijuna KM!

Ponižavanju pacijenata, ali i časnog zdravstvenog osoblja, mora odmah doći kraj! Vlada sada javno poziva ravnatelje bolnica i domova zdravlja da odmah, bez odgode, osiguraju normalnu i kvalitetnu  punu zdravstvenu uslugu za svo stanovništvo i sve zdravstvene osiguranike. Ova županija više ni dana ne smije biti talac privatnih agendi i politizacije pojedinaca koji su vješto izmanipulirali i uzurpirali čitav zdravstveni i društveni sustav.

Dok su svi drugi granski sindikati kojima je Vlada stvarni poslodavac, svjesni iznimno teškog stanja kroz koje prolazimo, spremno prihvatili realnost i pokazali punu kooperativnost u socijalnom dijalogu, poručujemo kako ne vjerujemo da sindikalni čelnici dva spomenuta sindikata predstavljaju volju većine časnih i poštenih zdravstvenih djelatnika. Prije svega jer i u onom kriznom vremenu stanja nepogode i ''lockdowna'' Županije radnu obvezu zdravstvenom osoblju Krizni stožer nije bio prisiljen uvoditi zbog te većine časnih i predanih svom iznimnom pozivu, nego zbog one manjine koja uvijek i u svakom trenutku ima opravdanje za nerad, nemire i izbjegavanje svake obveze.