Ratni vojni invalidi u 2019. očekuju veće iznose invalidnina, jer je pokrenuto nekoliko važnih inicijativa, čijim bi se provođenjem mogli stvoriti uvjeti za to.

Ovo je na redovnoj godišnjoj skupštini Udruženja RVI-a Bugojno kazao predsjednik te udruge Sabahudin Velić.

Imamo pravo na povrat sredstava, koja ostaju prirodnim procesom u našim i drugim boračkim udrugama. Koeficijent moramo vratiti na jedan, tako da bi se, na taj način, povećale i invalidnine'', naglasio je.

Nada se da će 350 ratnih vojnih invalida s područja Federacije BiH, odnosno devet članova Udrge  RVI-da Bugojno, do kraja ove godine biti uvedeni u pravo za povoljno umirovljenje.

''Osim toga, radit ćemo na tome da ratni vojni invalidi budu oslobođeni plaćanja zdravstvene markice. To je, također, jedan od naših prioriteta'', kazao je.

Ističe da je 2018. bila veoma uspješna za rad ovog udruženja, te da je, uz isplate jednokratnih novčanih pomoći za najugroženije članove, došlo do poboljšanja u segmentu zdravstvene zaštite.

''Pomogli smo našim ljudima s manjim procentom invalidnosti da imaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu, kroz nabavku zdravstvene markice. Za dvanaest naših članova, koji su bili maloljetni borci Armije R BiH, povećan je procent invalidnosti u visini od deset posto'', naglasio je.

Po njegovim riječima, članovi spomenute udruge nastavit će s realizacijom planiranih aktivnosti, među kojima je i obilježavanje svih značajnih događaja i datuma, kakav je i predstojeći Dan neovisnosti.

''Ovom  prilikom, pozivam sve ratne vojne invalide da sudjeluju u drugom po redu memorijalnom pohodu „Neam Ždralović Plenak“, koji će se održati 16. Ožujka na platou Rostova'', zaključio je Sabahudin Velić.