Dvadesetak godina ranije pojedina mjesta na Balkanu značila su život za tisuće građana, koji su spas tražili od naleta krvavih sukoba što su '90-ih godina zahvatili prvo Sloveniju, zatim Hrvatsku pa Bosnu i Hercegovinu, koja je pretrpjela i najstrašnija razaranja između '92. i '95. godine, piše bh. novinska agencija Patria.

Danas su mnoga od tih mjesta pretvorena u ratne muzeje koje godišnje posjeti stotine tisuća turista iz zemlje i svijeta.

Tunel spasa koji je tijekom sukoba povezivao opkoljeno Sarajevo sa slobodnom zonom, u 2013. godini posjetilo je više od 85.000 turista, dok je taj broj u prošloj godini bio još i veći. Iz Tunela su potvrdili kako su ovo mjesto posjećivali turisti sa svih kontinenata. Turisti se zanimaju za stare fotografije, naoružanje, alat kojim je Tunel prokopan...

Turisti se zanimaju i za mjesta koja će ostati upamćena po najstrašnijim zločinima. U Brčkom je nedavno otvoren Muzej logorašima BiH, koji je također u samo nekoliko mjeseci postojanja zabilježio veliku posjetu turista. Raste broj i osoba koje posjećuju Memorijalni centar u Potočarima.

U Hrvatskoj su, pak, na ideju ratnog turizma došli hrvatski tenkisti, koji će turistima ponuditi vožnju u tenkovima. Za sada rade na nabavci tenkova i traženju poligona kojima bi se vozali, iako je najvjerovatnije da će to biti u okolici Knina i nekih drugih mjesta gdje su '90-ih vođene borbe. Mada, najavljuju iz Udruženja hrvatskih tenkista, neki poligoni za vožnju tenkom bit će i u blizini mora, kako bi bili što bliže turistima. Od zarađenog novca, najavljuju iz Udruženja hrvatskih tenkista, upošljavat će bivše pripadnike Hrvatske vojske ali i ulagali dalje u posao, piše NAP.