Ekonomske sankcije zadaju velike glavobolje ruskoj poslovnoj eliti od početka rata u Ukrajini, ali dva napada dronom na samo središte moskovske financijske četvrti primorala su kompanije da razmisle o sigurnosti svojih zaposlenika. U nedjelju rano ujutro eksplozija je potresla poslovnu četvrt Moskva City, nekoliko kilometara zapadno od Kremlja, u kojoj se nalazi nekoliko velebnih nebodera.

Rusko ministarstvo obrane je tada priopćilo da je osujećen ukrajinski napad dronovima, drugi u tom tjednu, uz pojašnjenje da je ukrajinski dron uništen u zraku iznad okruga Odincovo, a da su se dva druga srušila u Moskvi. U tom incidentu jedna je osoba ozlijeđena u eksploziji u zgradi.

Danas je rusko ministarstvo obrane objavilo kako je tijekom ranog jutra osujećen još jedan napad dronovima "terorističkog režima u Kijevu" na Moskvu. Također se navodi da je ruska protuzračna obrana oborila sve dronove osim jednoga koji je pogodio 21. kat jednog od nebodera u Moskva Cityju, kompleksu poslovnih zgrada.

Mnogo ruske tvrtke omogućuju zaposlenicima hibridni način rada

Moskovski gradonačelnik Sergej Sobjanin potvrdio je kako je pogođen isti neboder kao i prije nekoliko dana, ali kako nije bilo ozlijeđenih već je samo prouzročena materijalna šteta. Iako u tim napadima nije bilo žrtava, oni su neugodni za vlasti koje javnosti ponavljaju da Rusija u potpunosti kontrolira "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini.

Nakon prvog napada, tehnološki div Yandex,čiji se uredi nalaze i u Moskva Cityju, zamolio je zaposlenike da ne borave u uredima po noći, kada uobičajeno dolazi do napada dronovima. "S obzirom na situaciju, molimo vas da ne boravite u uredima između jedan sat iza ponoći i šest ujutro. To se odnosi na sve moskovske urede. Pazite se", stoji u priopćenju Yandexa zaposlenicima.

Mnoge ruske tvrtke još od pandemije koronavirusa omogućuju svojim zaposlenicima hibridni način rada, u uredu i od kuće. Savjetnik ministra gospodarstva je potvrdio da zaposlenici ministarstva, koje je smješteno u toj četvrti, nakon napada dronovima rade od kuće.

Stručnjaci trenutno procjenjuju štetu na infrastrukturi u poslovnoj četvrti. Kremlj je u ponedjeljak napad dronovima dan ranije na Moskvu nazvao ukrajinskim "očajničkim činom" jer protuofenziva Kijeva doživljava neuspjeh.

Neki zaposlenici su zabrinuti

"Očito je da protuofenziva nije uspješna", rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, opisujući situaciju kao "vrlo tešku" za ukrajinske snage, za koje kaže da "nemaju nikakvog uspjeha".

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je pak komentirao da rat stiže "u Rusiju, u njezina strateška središta i vojne baze". U ranijim napadima dronovima mete su bile zgrade u blizini sjedišta ministarstva obrane na rijeci Moskvi te u ekskluzivnom predgrađu Rubljovka gdje je smještena ruska politička, poslovna i kulturna elita.

Neki od ljudi koji rade u Moskva Cityju su izrazili strah i zabrinutost zbog napada dronovima, dok su ostali bili prilično ravnodušni i neuznemireni. Neki su priznali da su zabrinuti, ali i da im se stalno vrtjelo po glavi da bi Moskva City mogao postati metom.

Jedan zaposlenik je rekao da mu je sve to bilo malo "čudno", ali da zaposlenicima nije rečeno da rade od kuće. U obližnjoj banci, međutim, osoblju je rečeno da će se raditi na daljinu. Neke tvrtke i dalje rade normalno i tvrde da je sve mirno.