Bivši izraelski premijer Naftali Bennett rekao je u intervjuu objavljenom na njegovom YouTube kanalu da su SAD i zapadni saveznici "blokirali" njegove napore da posreduje između Rusije i Ukrajine kako bi okončao rat u njegovim prvim danima.

Bennett je, kako tvrdi, 4. ožujka 2022. otputovao u Rusiju kako bi se sastao s predsjednikom Vladimirom Putinom. U intervjuu je detaljno opisao svoje tadašnje navodno posredovanje između Putina i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, za koje je rekao da je koordinirao s SAD-om, Francuskom, Njemačkom i Velikom Britanijom.

Bennett je rekao da su obje strane pristale na velike ustupke tijekom posredovanja. Što se tiče ruske strane, rekao je da su odustali od "denacifikacije" kao uvjeta za prekid vatre. Bennett je definirao "denacifikaciju" kao uklanjanje Zelenskog. Tijekom sastanka u Moskvi s Putinom, Bennett je rekao da je ruski čelnik jamčio da neće pokušati ubiti Zelenskog.

Drugi ustupak koji je Rusija napravila, prema Bennettu, jest da neće tražiti razoružanje Ukrajine. Za ukrajinsku stranu, Zelenski se "odrekao" traženja članstva u NATO-u, za što je Bennett rekao da je "razlog" ruske invazije. Bennett je rekao da je tadašnji britanski premijer Boris Johnson zauzeo "agresivan stav", dok su francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemački kancelar Olaf Scholz bili "pragmatičniji". Bennett je rekao da je predsjednik Biden usvojio "oba" stajališta.

Ali na kraju su se zapadni čelnici, tvrdi Bennett, usprotivili njegovim stajalištima. “Reći ću ovo u širem smislu. Mislim da je postojala legitimna odluka Zapada da nastavi udarati na Putina i ne pregovara", rekao je Bennett. Na pitanje jesu li zapadne sile "blokirale" posredovanje, Bennet je rekao: "Blokirali su ga, a ja sam mislio da griješe."

Tvrdi da mu je Putin obećao da neće ubiti Zelenskog

Bennett, koji je u to vrijeme bio izraelski premijer, bio je prvi zapadni čelnik koji je posjetio Putina u Moskvi nakon početka rata. Prije tjedan dana je na Facebooku objavio da mu je Putin tada obećao da neće ubiti Zelenskog.

"Znao sam da je Zelenski u opasnosti, bio je u bunkeru čija lokacija nije bila poznata", dodao je. Stoga je nakon tri do četiri sata razgovora pitao ruskog predsjednika želi li ubiti Zelenskog, što je Putin zanijekao, rekao je Bennett.

Bennett je od Putina zatražio da mu da svoju riječ: "Rekao je: 'Neću ubiti Zelenskog.'" Dodao je da je nakon sastanka nazvao Zelenskog izravno dok se od Kremlja vozio prema zračnoj luci.

"Slušaj, upravo sam bio na sastanku, neće te ubiti", rekao je Zelenskom. Zelenski ga je pitao je li siguran, a Bennett je odgovorio: "Sto posto." Ukrajinski predsjednik dva sata poslije snimio je video iz svojeg ureda u kojem je tvrdio da se ne boji za vlastiti život.