Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima iznad 96 dolara jer je najava vodećih proizvođača o znatno manjoj opskrbi od studenoga nadjačala strah od recesije zbog podignutih kamatnih stopa u velikim gospodarstvima.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 1.7 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju i iznosila je 96.12 dolara. U gotovo istom je iznosu barel poskupio i na američkom tržištu, gdje se njime trgovalo po 90.17 dolara.

Tržišta je ovaj tjedan potaknula odluka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznica, uključujući Rusiju, o smanjenju opskrbe od studenoga.

Samo mjesec dana kasnije Europska unija uvest će embargo na rusku naftu koja se doprema brodovima i smanjiti ponudu na ionako tijesno opskrbljenom tržištu.

"Jedna od ključnih posljedica najnovijeg OPEC-ovog smanjenja (proizvodnje) bit će vjerojatno povratak cijena nafte na razinu od 100 dolara", rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

"No, rast cijena ograničit će vjerojatno sve brojniji nepovoljni trendovi u gospodarstvu", dodao je Brennock.

Cijene su još uvijek daleko niže nego u ožujku, u početnoj fazi ruske invazije na Ukrajinu, kada su se približile 147 dolara, najvišoj razini otkada se naftom počelo trgovati u terminskim ugovorima.

"Budući da se cijena barela u Londonu sada stabilizirala unutar raspona od 90 do 100 dolara, grupa će vjerojatno biti zadovoljna ishodom, unatoč još uvijek vrlo neizvjesnim izgledima za gospodarstvo", rekao je Craig Erlam iz OANDA-e, misleći na OPEC+.

OPEC danas nije objavio koliko je u četvrtak stajao barel košarice nafte njegovih članica. U srijedu njegova je cijena iznosila 94.05 dolara.