Transparentnost u izvještavanju utroška ramskog proračuna vrlo je važan segment javnog upravljanja. Na jučerašnjoj sjednici Općinskog vijeća, pored izvješća o radu javnih poduzeća, bile su i određene informacije o utrošku ramskog novca, kako mnogobrojnih udruženja, tako i informacije Crvenog križa i Vatrogasnog društva koji se financiraju iz proračuna općine. Međutim, kao i obično određena udruženja ne dostavljaju nikakve informacije. Za ovakvo stanje isključiva je odgovornost političke elite u našoj općini, koja se pobrinula da ramska javnost nema mogućnost uvida i kontrole trošenja ramskog proračuna.

Kako smo navodili i prije iz dostavljenih izvješća i informacija, najviše ramskog novca odlazi na plaće zaposlenih kadrova bliskih političkoj eliti. Javna poduzeća u vlasništvu općine, isključivo opstaju i postoje temeljem proračunskih sredstava. Udruženja koja imaju članarinu,  u informacijama su izostavljene, što ukazuje na eventualne koruptivne i druge nedozvoljene radnje.

Za sport u našoj općini izdvaja se 750 tisuća KM. Naši sportski kolektivi nastupaju u nižim rangovima  svojih prvenstava. Međutim, u našoj općini funkcionira i Sportski savez, koji bi trebao okupljati sve sportske klubove. Već dugo on ne služi svojoj svrsi. Isti je postao svrha samom sebi i jedino mjesto gdje se vodi računa kada i kolika je plaća mnogobrojnih uposlenih osoba.

Sportski savez  300 tisuća KM potroši godišnje,  a svi su zaposleni po direktivi velikog vođe i bez javnog natječaja. Niti jedan krovni savez na nivou države BiH nema veći broj zaposlenih, od našeg saveza. Naravno, ovakav rad ima za posljedicu gašenja klubova, pa se može uočiti da u izvješćima nema više karate kluba iz Rame.

Da sport i kultura u našoj općini ne cvjeta, ukazala je i revizija u svome izvješću za 2022.godinu, gdje se transferima za sport i kulturu uglavnom financiraju plaće i materijalni troškovi zaposlenih bez ikakvih kriterija i pravila. Očito, ista praksa nastavlja se i dalje, bez ikakve strategije, dok strategija razvoja općine ne poznaje niti predviđa takve kriterije.

Da je situacija izrazito loša pokazuje primjer JP Vodograd kojemu općina neprestano daje dotacije i puni ga novim uposlenicima, a izvješće pokazuje gubitak od 736.469,00 KM za 2023. godinu.

Kako bi osigurali situaciju da ramska javnost nema nikakvog uvidi u rad Općinskog vijeća, načelnik je zabranio JP Radio Rami da prenosi sjednice, a uprava radija ne dopušta nikakav nastup vijećnicima iz oporbe ili predstavnicima drugih stranaka da putem radija informiraju javnost o svojim aktivnostima i inicijativama.

Krajnje je vrijeme zaustaviti ovako negativan način rada.

OO HDZ BiH Rama