Posljednje izvješće Ujedinjenih naroda o slučajevima globalnog prijavljivanja ospica ostavilo je malo prostora za razmišljanje. Gotovo 100 zemalja u svijetu izvijestilo je o velikom porastu slučajeva ospica tijekom 2018. godine u odnosu na godinu prije.

Samouvjerenost roditelja i neopravdana zabrinutost zbog cjepiva i mogućih nus-pojava dva su najvažnija faktora koji su pridonijeli porastu broja oboljele djece i odraslih, napisali su autori izvješća.

Odgovornost o cijepljenju

Izbijanje epidemija ospica u posljednjih nekoliko godina potaknulo je raspravu o odgovornosti roditelja za cijepljenje djece, ali su na nekim mjestima rezultirali pravnom dilemom. Većina zemalja slaže se da je odluka o cijepljenju djece na roditeljima, ali sve veći broj zakonodavaca dovodi u pitanje to njihovo pravo, piše Washington Post.

Zakon koji je stupio na snagu početkom 2016. u australskoj državi Victoria učinio je cijepljenje uvjetom za upis djece u predškolsku ustanovu. Obitelji koje nisu htjele vakcinirati svoju djecu također nisu dobile obiteljsku pomoć, osim ako djeca nisu smjela dobivati vakcinu zbog alergija.

U Europi su talijanski zakonodavci slijedili taj primjer 2017., zabranivši djeci dolazak u jaslice ako nisu ukupno primili 10 obaveznih doza cjepiva, te su roditeljima nametnuli kazne za necijepljenje djece školske dobi, prenosi Express.hr.

Pooštravanje mjera

Populistički pokret Pet zvijezda kasnije je suspendirao taj zakon.

Kada je njihov suspenzijski nalog istekao ovog tjedna, stotinama djece opet je zabranjen dolazak u vrtiće u cijeloj Italiji. Italija nije prva zemlja Europske unije koja je proširila mjere na tom planu. Godine 2018.

Francuska je zabranila dovođenje djece u škole i vrtiće ukoliko nisu primili 11 obaveznih cjepiva. Slično je i u nekoliko američkih država. Pristalice takvih mjera tvrdile su da su djeca posebno ranjiva na izloženost potencijalno smrtonosnim bolestima, te da bi njihovo pojavljivanje u školama ili vrtićima također moglo ozbiljno ugroziti njihove roditelje ili starije članove obitelji. No, kritičari ukazuju na studije koje su izazvale sumnju u učinkovitost takve politike. U 2016. godini, istraživanje financirano od strane EU-a u sklopu Akcijskog plana za znanost i pitanja vezana za epidemije i pandemije, poznato kao ASSET, zaključilo je da istraživači nisu pronašli nikakve dokaze za bilo kakvu jasnu vezu između obveznog cijepljenja i stope imunizacije u zemljama Europske unije.

Otkrivanje dezinformacija

Istraživači su se usredotočili na cijepljenje protiv ospica, okrivljujući “dezinformacije” temeljene na “lažnim izvorima” zbog čega su neki oklijevali s cijepljenjem djece, čak i ako su im zbog toga prijetile sankcije. Još važnije od kazni, tvrde kritičari takvih mjera, je razbijanje teorija zavjere i podizanje svijesti o potrebi cijepljenja djece. Finska, na primjer, trenutačno nema obveznu politiku cijepljenja, ali je tamo procijepljenost djece najviša u Europi - od 95-99 posto. Ta je stopa postignuta kroz niz inicijativa, uključujući cijepljenje u školskim zgradama i kampanje podizanja javne svijesti.

Redovito slanje djece u javne klinike na preglede i cijepljenja smatraju se normom za svakog roditelja bez obzira na imovinski standard i pripadnost nekoj društvenoj sredini. Redoviti i besplatni posjeti liječnicima možda su pomogli spriječiti pojavu velikih anti-vakcinacijskih pokreta koji su sada uobičajeni u Sjedinjenim Američkim Državama i drugdje, gdje se pojavljuju epidemije.

Obvezno cijepljenje

"Slika za 2018. jasno pokazuje da trenutni tempo napretka u povećanju stope imunizacije neće biti dovoljan da zaustavi cirkulaciju ospica", izjavila je u veljači Zsuzsanna Jakab, visoka dužnosnica Svjetske zdravstvene organizacije.

Na nekim mjestima, poput Italije, pokreti protiv cijepljenja ponekad su čak dobivali poticaj od visokorangiranih političara, umjesto da su djelovali na slamanju predrasuda. Pet zvijezda čak je svojedobno predložio zakon protiv cijepljenja, ali suočeni s naglim porastom broja oboljele djece, kao i činjenicu da su postali dio vladajuće koalicije, brzo su ublažili takav stav.

Zdravstveni djelatnici se nadaju kako će obavezno cijepljenje pomoći da se dostigne cilj Svjetske zdravstvene organizacije, a to je 95 posto cijepljene djece.