Prema posljednjim informacijama, u zemljotresu koji je jutros potresao Albaniju poginulo je najmanje 13 osoba, ozlijeđene su na desetine osoba, a prouzrokovana je imovinska šteta na objektima u više gradova te zemlje.

Albansko ministarstvo obrane priopćilo je da je potres bio 6,4 po Richterovoj ljestvici, a novinar AA javlja da je najmanje 13 osoba poginulo.

Albanski institut za geološke znanosti, energiju, vodu i okoliš objavio je da je epicentar zemljotresa zabilježen 15 km od grada Drača, na dubini od 38 km.

Prema podacima Ministarstvu zdravstva, bolnice u Tirani, Draču, Kruji, Kurbinu i Lezhi zabilježile su oko 600 ozljeda uslijed zemljotresa.

"Medicinski timovi trenutno su u pripravnosti u Tirani, Draču, ali i cijeloj Albaniji", naveli su iz ministarstva.

Ministarstvo obrane također, je objavilo kako je zabilježena i značajna materijalna šteta, te kako su pripadnici Oružanih snaga Albanije i vatrogasne službe raspoređeni kako bi pomogli stanovnicima.

Nastava je prekinuta u školama u gradovima Tirana, Drač i Lezha.

U Tirani i drugim gradovima u Albaniji građani panično napuštaju svoje domove i ostaju na otvorenom.

Zemljotres je uzrokovao brojne telekomunikacijske probleme i isključenje struje u nekoliko gradova širom zemlje.

Epicentar zemljotresa, koji je bio jačine 6,4 stupnja po Richterovoj ljestvici, bio je na 30 kilometara zapadno od Tirane i osjetio se Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji, Grčkoj, Hrvatskoj i BiH, kao i na jugu Italije.

Brojne poruke sućuti i ponude za pomoć upućene su Albaniji.

Nekoliko sati kasnije, zemljotres jačine 5,4 stupnja po Richterovoj ljestvici dogodio se na oko 75 kilometara južno od Sarajeva.

Potom je građane Hercegovine, prestrašio još jedan potres.