U američkom gradu Minneapolisu nastavljeni su nasilni prosvjedi koji su pokrenuti zbog smrti Afroamerikanca Georga Floyda (46) koji je podlegao od ozljeda koje mu je nanio policajac koji ga je privodio.

Prosvjednici su zapalili Treću policijsku postaju Minneapolisa, a gore i mnoge druge zgrade po gradu. Veliki broj trgovina je opljačkan i demoliran, dok se nasilni prosvjedi šire gradom.

Policajci su bili prisiljeni pobjeći iz zgrade nakon što su je zapalili prosvjednici. 500 vojnika Nacionalne garde stiglo je u Minneapolis i St. Paul's u trećoj noći nasilja

Prosvjedi zbog smrti Georgea Floyda šire se diljem Amerike u Denveru, Ohiou i New Yorku. Policajci su zasad tek otpušteni s posla. A to nije ni prvi a izgleda ni zadnji slučaj rasističkog nasilja američke policije, piše RTL.hr.

Četvorica policajaca u međuvremenu su otpuštena iz službe.

"I dalje se vodi istraga. Državni ured za kaznene istrage i dalje istražuje. Kao i FBI", kazao je Medaria Arradondo, Minneapolis Police Department.

No prosvjednici žele da ih se optuži za ubojstvo, a isto misli i gradonačelnik.

"Zašto muškarac koji je ubio Geroga Floyda nije u zatvoru? Da smo to napravili vi ili ja, sad bismo bili iza rešetaka", poručio je Jacob Frey, gradonačelnik Mineapollisa.

Traže suđenje za policajce

Na videozapisima objavljenim na društvenim mrežama može se vidjeti da su se brojni građani okupili blizu mjesta gdje su policajci vršili nasilje nad Floydom.

Tijekom prosvjeda došlo je do sukoba policije i demonstranata.

Šef policije rekao je da im je jako žao zbog incidenta te je priznao da ima i udjela policije u nastajanju nesigurne atmosfere u gradu.

Gradonačelnik Minneapolisa Jacob Fray pozvao je guvernera Tima Wlazsa tražeći da na područje pošalje pripadnike Nacionalne garde kako stvari ne bi dalje izmakle kontroli.

Policija je ranije poduzela opsežne sigurnosne mjere i zatvorila ulaze i izlaze na nekoliko područja. Okupljeni, većinom tamnoputi građani, uzvikivali su slogane tražeći da se sudi policajcu za ovo ubojstvo.

Neki demonstranti su zapalili i jednu radnju na tom području, razbijali prozore i uništili jedno policijsko vozilo. Policija je na nekim područjima koristila i suzavac.

Tijekom privođenja zbog sumnje u prevaru, policajac je nakon stavljanja lisica oborio Floyda na zemlju, koljenom pritisnuo njegov vrat dok se nije onesvijestio. Floyd je molio da ga pusti govoreći da ne može da diše. Afroamerikanac je vozilom hitne pomoći odvezen u bolnicu gdje je preminuo. Cijelu situaciju snimio je jedan od građana i podijelio na društvenim mrežama što je izazvalo bijes stanovnika.

Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo: "Ne mogu disati".

Američki predsjednik Donald Trump objavio je da je dao naređenje Federalnom istražnom birou (FBI) i Ministarstvu pravde da ubrzaju istragu Floydove smrti.