Prognoza ispred nas je - dugo, vruće ljeto. Budući da većina nije u mogućnosti svaki dan provesti odmarajući, visoke temperature nisu baš stalno dobrodošle i rashlađivanje prostora nužno nam je za ugodniji boravak i jednostavnije obavljanje kućanskih poslova.

Na blogu Efficenicy Vermont otkrili su kako to učiniti bez paljenja klima uređaja i riješiti dvije muhe jednim udarcem - sniziti temperaturu u prostorijama i uštedjeti električnu energiju.

1. Otvorite prozore po noći

Za rashlađivanje iskoristite hladnije ljetne večeri. Osim što ćete bolje spavati, osigurat ćete ugodne niže temperature u jutarnjim satima. Važno je samo zatvoriti ih prije prvog naleta vrućine, da se niža temepratura unutarnjeg prostora zadrži što duže.

2. Navucite zastore preko dana

Ovo je pasivna ili "prirodna" metoda hlađenja koja je jedan od najjeftinijih i najjednostavnijih načina da svoj dom ljeti održite hladnim. Ljetno sunce brzo ugrije prostor kroz stakla pa je navlačenje zastora u satima kad je sunce najsnažnije važno za zadržavanje niže temperature u kući.

3. Izolirajte gdje je potrebno

Kroz pukotine i otvore oko zidova i krova može ući vrući zrak. Izolirajte gdje je potrebno i spriječite ovaj način pregrijavanja prostora, a to će vam pomoći i zimi za sprečavanje ulaska hladnog zraka.

4. Kuhajte i perite po noći

Pećnica i štednjak koji rade značajno dižu temperaturu u domu. Zato se organizirajte tako da u ljetnim danima ove dnevne obaveze prebacite u "noćnu smjenu". Kuhanje iza 22 sata značajno će smanjiti zagrijavanje prostorija.

5. Roštiljajte na balkonu

Ako imate mogućnost, kuhajte vani. Može to biti i obični mali roštilj koji ćete smjestiti na balkon. Ljeto ionako nije vrijeme za isprobavanje kulinarskih vratolomija za koje su potrebni sati za štednjakom.

6. Instalirajte pergolu ili sjenicu

Male tende mogu se instalirati i na prozore. Pazite pritom na kojoj su strani svijeta. Ako sjenice stavite zapadno, onda ćete zaštititi prostor od vrućine u poslijepodnevnim satima.

7. Strateški namjestite ventilator

Ventilator cirkulira zrak s jedne na drugu stranu i zato je važno strateški ga namjestiti. To će vam poći za rukom ako ga postavite tako da uvlači hladniji zrak izvana ili iz hladnije prostorije prema mjestu koje želite rashladiti.

8. Koristite ugrađenu ventilaciju

U stanovima je obično u kuhinji i kupaonici ugrađena ventilacija za zrak. Ako se radi o varijanti koju možete sami uključivati i isključivati, obavezno to činite svaki put kad kuhate ili se tuširate.

9. Ugradite stropni ventilator

Ovo je odličan način za rashlađivanje prostora ljeti, a dizajneri namještaja potrudili su se i da može izgledati vrlo atraktivno. Imajte na umu da bi se ljeti trebao vrtjeti suprotno od smjera kazaljke na satu.