U jutarnjim satima vesela ekipa je krenula iz Prozora, preko Tomislavrada do Sinja. Putovanje do Sinja proteklo je u ugodnoj atmosferi zaboravljajući na svakodnevne školske brige i obveze.  U suncem okupanom Trilju učitelji su popili jutarnja kavu i nastavili put prema Sinju. Dolaskom u Sinj napravljena je zajednička fotografija kod jednog od najprepoznatljivijih  simbola Sinja, živopisna skulptura alkara na konju koja je postavljena na samom početku alkarskog trkališta.

Laganom šetnjom učitelji  i učiteljice su nastavili put  prema  Alkarskim dvorima gdje se nalazi muzej Sinjske alke. Na početku posjeta  pogledali su kratku projekciju filma o povijesnoj obrani grada Sinja od Turaka, a zatim su razgledali izloške u muzeju. Tu su mogli vidjeti sve što je vezano za alku. Pri samom ulasku u muzej pozornost učitelja okupirali su alkari na konjima u prirodnoj veličini. Nastavljajući razgledanje muzeja učitelji su naišli na primjere odora, nakita alkarskih momaka za sve prigode. Muzej je osuvremenjen  virtualnim igricama u kojima se u  mogu poigrati igrice gdje se gađa alka ili vodi borba između Turaka i Sinjana

Posjet Sinju nastavljen je razgledavanjem Svetišta  čudotvorne Gospe  Sinjske. Domaćin u svetištu bio je gvardijan fra Petar Klapež. Veličanstvena, uokvirena reljefnim brončanim vratima, Crkva Čudotvorne Gospe Sinjske dominira glavnim gradskim trgom. Središnje mjesto u crkvi zauzima slika Čudotvorne Gospe Sinjske koju je naslikao nepoznati autor u XV. Ili XVI. st. Donio je  protjerani puk iz Rame pred turskom najezdom. Odatle traje i svojevrsna poveznica između Rame i Sinja. Njenim čudotvornim utjecajem Sinj je 1715. godine zauvijek oslobođen od turske vlasti. Pri završetku posjeta svetištu učitelji i učiteljice su se okrijepili uz čašicu razgovora u prostorijama Svetiša.

U nastavku obilaska Cetinske krajine učitelji su imali zajednički ručak u prelijepom ambijentu konobe „Kod Luke“. Na ručku im se pridružila i sinjska gradonačelnica Kristina Križanac. Uz ugodan razgovor, dobru hranu, kapljicu, učitelji su uživali u pravom domaćem prirodnom ambijentu razgledavajući konje.

Nakon prelijepih dojmova iz Sinja put je nastavljen prema Splitu  gdje su učitelji također uživali u „najlipšem“ gradu na svitu, kavi na Rivi i obilasku starog dijela grada.

OŠ Fra Jeronima Vladića Ripci