• Ramske matice rođenih i vjenčanih pronađene u Fojnici
  • Ramske matice rođenih i vjenčanih pronađene u Fojnici
  • Ramske matice rođenih i vjenčanih pronađene u Fojnici
Partizanskim paljenjem samostana i crkve na Šćitu 1942. godine u nepovrat je izgubljeno nekoliko stoljeća pisane povijesti ramskoga kraja. Tada su između ostalog izgorjele i matice krštenih, vjenčanih i umrlih.

Međutim, najnovija istraživanja u fojničkom samostanu daju nadu da bi se dio pisanog materijala o Rami mogao pronaći u tamošnjem samostanskom arhivu. Naime, prilikom nedavnog sređivanja arhiva Franjevačkog samostana Svetoga Duha u Fojnici Sandri Biletić, djelatnici Arhiva BiH, privukao je pozornost dokument s natpisom "Upisi fra Martina Gabrića 1728 - 1735 (Rama)", unutar kojeg se nalazilo 5 listova, pisanih kurzivnom bosančicom. Ona se za pomoć u iščitavanju sadržaja spomenutih listova obratila doc. dr. sc. Šimunu Novakoviću, v.d. direktoru Arhiva BiH i profesoru kroatistike na mostarskom Filozofskom fakultetu. Novaković je otkrio da tekst sadrži 69 pojedinačnih upisa krštenih i vjenčanih koje je upisivao gore spomenuti fra Martin Gabrić u razdoblju 1728.-1735. godine.

„Ono što bi moglo interesirati ramsku javnost jest činjenica da ovaj tekst svjedoči o  jurisdikciji ramskog franjevačkog samostana na uskopaljsko, duvanjsko i kuprško područje jer je iz teksta vidljivo da je spomenuti Gabrić vršio vjenčanja i krštenja vjernika sa spomenutih područja“, naglašava Novaković.

Na upit što bi još moglo interesirati ramske čitatelje, Novaković dodaje da je ovaj dokument zanimljiv i za izučavanje nazočnosti pojedinih rodova u prvoj polovici 18. stoljeća na ramskom prostoru jer smo se do danas za takva istraživanja većinom služili Filipovićevom knjigom Rama u Bosni, koja je nastala čitavih 200 godina nakon ovih matica. Naravno postoji i čitav niz drugih zanimljivih pitanja kao što su grafijske i jezične osobitosti teksta, pogotovo u kontekstu zabilježenih antroponima i ramskih toponima i dr., ali navedeno već ulazi u uža znanstvena područja povijesno-jezičnih analiza, što svakako predstavlja manje interesnatno područje za šire čitateljske krugove kazao je za portal Rama-Prozor.info Novaković.