Naš Ramljak mr. Petar Lovrić i ovo ljeto proveo je sa osam njemačkih alpinista na svjetskim planinama. Cilj im je bio Mt. McKinley visok 6193 m na Aljasci. Ekspedicija je iz Frakfurta prema Kanadskom zimskom olimpijskom centru Calgary-u poletjela 15.7. sa širokotrupnom, dvopalubnom džinovskom letjelicom i 600 putnika. Air Canada jedna od najboljih kompanija na svijetu pokazuje svoju gostoljubivost stalno nudeći putnike sa raznovrsnim jelima i pićima pa i 11 satni let se lakše izdrži. Sa svojih 3,3 milijuna kvadratnih kilometara i samo 30 milijuna stanovnika, Kanada spada po površini u najprostranije i najbogatije zemlje svijeta. Ponosna zemlja ponosnih ljudi. Na puno automobila kanadske zastavice. Kao i na kućama kazao je Petar za naš portal.

Calgary, moderni milijunski grad, već na prvi pogled odiše bogatstvom i skladnom arhitekturom prostranih avenija, parkova i visokih nebodera. Sa svojim velebnim Olimpijskim centrom smjestio se u samom podnožju Rocky mountains. Cijene jela i pića izuzetno su visoke za planinare pa se već drugog dana ekspedicija kreće prema Velikom stjenjaku, kako u hrvatskom prijevodu stoji ime najčudovišnijeg gorja na svijetu, Rocky mountains. Kilometarski dugi stjenoviti vrhovi, sa oštrim šiljcima, ispod kojih su u pravilu uvijek ledenjaci, a ispod ledenjaka živopisna glečerska jezera. Vozeći se prema  prvoj bazi, mjestancu Canmore, prolaze kroz područje indijanskog plemena Kananaasky. Smještaj je cijelo vrijeme bio u vrlo ugodnim malim drvenim kućicama. Ovdje su započele dvotjedne kondicione i visinske pripreme za Aljasku. Ekspedicija je krenula sa 1700 m nadmorske visine i svakim danom se dizala na veću visinu, da bi svoje pripreme završila krajem drugog tjedna na najvišem vrhu Kanadskog gorja na Mt. Robsonu na 3954 m. potom je krenula prema 1300 km udaljenom Vancouveru, a zatim sletjela u Anchorage na Aljasci. Aljaska savezna američka država, velikim dijelom u polarnom pojasu, površine skoro kao cijela Europa, ima samo 670.000 stanovnika, od čega polovica živi u Anchorage-u. SAD je kupio Aljasku od carske Rusije za samo 7 milijuna dolara.

Nakon noćenja u Anchorage-u, ekspedicija se prevezla u mjestance Talkeetna, odakle je malim polarnim zrakoplovom, koji se spušta na skije, sletjela na ledenjak Kalhitna u bazni logor. Sa svom potrebnom opremom i hranom narednog dana kreće prema logoru 2, noćenje u šatoru i uspon do logora 3 na 3400 m. Već tu se ekspedicija susreće sa snježnom vijavicom i vrlo nepogodnim uvjetima, tako u šatoru ostaje cijeli dan i noć. Četvrtog dana vrijeme se smirilo i grupa ranom zorom kreće prema logoru 4 na 4435 m, gdje stiže kasno u noći. Tu noć  opet pada snijeg nošen jakim vjetrom, pa se stalno dežura da šator vjetar ne sruši. Ni narednog dana vrijeme se ništa ne popravlja, pa cijeli dan i noć ostaje u šatoru. Šestog dana grupa konačno kreće  prema logoru 5 na 5250 m, gdje jedan dio grupe ostaje, a naš Ramljak sa još četvoricom kreće prema samom vrhu, stalno u mislima  na praznik Pobjede 5.8. i konačno mu se ispunjava velika životna želja da baš na dan Oluje zabode u snijeg hrvatski barjak na Mt. McKinley-u na 6193 m, na najvećem vrhu Sjeverne Amerike.