Skupina zaljubljenika u biciklizam iz Biciklističkog kluba Rama iz Zagreba, predvođena predsjednikom kluba Darijom Juričevićem, i ove će godine posjetiti Bleiburg na obljetnicu zločina kojega su počinili partizani nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Juričević je u razgovoru za rama-prozor.info rekao kako od malena ima želju posjetiti Bleiburg, te nekoliko zadnjih godina to čini na biciklu zajedno s drugim članovima kluba.

„Nikad nisam sanjao da ću na biciklu otići tamo i odati pijetet žrtvama hrvatskog holokausta i Križnog puta s Bleiburgom kao prvom postajom.

U intervjuu za televiziju ORF, novinarka me upitala što me privuklo na mjesto gdje se okupljaju potomci ustaša?
Odgovorio sam protupitanjem: 'Jeste Vi potomak Ustaša?': 'Ne!'.

'Pa što radite ovdje?', upitao sam.

'Imala sam poziv doći ovdje'.

 'E vidite svi mi imamo neki poziv otići u Bleiburg', odgovorio sam joj. Domoljub jesam, nacionalist nisam i ne daj Bože da se to promjeni. Iako odgajan uz rat koji je najveća ljudska mržnja i zlo, odgajan sam da ne mrzim, tuđe poštujem i svoje volim. I hvala mojim roditeljima na toj velikoj vrijednosti“, opisao je Juričević razloge svoja odlaska i odavanja počasti žrtvama na Bleiburgu.



Upravo su mu odlasci biciklom iz Zagreba do Bleiburga bili poticaj da zajedno s prijateljem napiše knjigu o svim događajima s putovanja, koja će biti napisati u formi putopisa.

„Otići biciklom u Bleiburg, a te zapise s puta ne ovjekovječiti, bila bi šteta. Luka Ivan Pejić, moj prijatelj i suputnik na tom putovanju i ja, složili smo se da ga nazovemo 'Križni put pedalom'. Luka je naš put bilježio kroz objektiv kamere, a ja riječima. Skup je to šestodnevnog putovanja dugog 610 km s preko 6000 metara visinske razlike“, objasnio je za rama-prozor.info.

Ranije izdavanje spriječila je pandemija koronavirusa te će tek početkom lipnja ove godine knjiga ugledati svjetlo dana u izdanju nakladničke kuće "Kerigma - Pia" iz Zagreba. Juričević zahvaljuje Anti Pranjkiću i ekipi nakladničke kuće što su izišli ususret te sponzorima koji su doprinijeli bržoj objavi knjige.

Prva promocija će biti u Zagrebu, ali i Ramci će ubrzo imati prilike nazočiti predstavljanju u Rami.

Darijo Juričević zadnjih 11 godina živi, radi i djeluje u Zagrebu, trudeći se biti na dobrobit društvene zajednice kojoj pripada, te je zbog toga prije nekoliko godina osnovao Biciklistički klub Rama Zagreb.

BK Rama Zagreb, osnovan je 23. 10. 2017, te trenutno broji 25 članova iz cijele Hrvatske (Zagreb, Vukovar, Metković, Zadar) i BiH (Rama, Tomislavgrad, Livno, Jajce, Kreševo).

Ističe kako rade na promociji zdravog načina života, domoljublja i žele svjedočiti rimokatoličku vjeru kroz biciklizam. nezaboravljajući svoje korijene.



„Dokaz tome su brojni projekti na kojima smo sudjelovali od kojih izdvajam Međunarodnu biciklijadu u čast Ivana Pavla ll. "Marija Zvijezda", vožnju biciklom od Marije Bistrice do Krašića u čast blaženog Alozija Stepinca, biciklistički maraton "Zagreb - Vukovar" te klupski ili individualno volimo odvozit "Ramsku rutu" kako je zovemo gdje kroz grad Zagreb vozimo ulicama i pored objekata koji nas povezuju s Ramom. Od Hercegovačke i Ramski ulice do crkve sv. Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici i Ramske zajednice Zagreb“, rekao je Juričević.

Dojmovi s putovanja uvijek su pozitivni, te do sad na proputovanju kroz cijelu Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu od Gradiške do Kleka, Slovenije, Mađarske, Austrije i Crne Gore nisu imali negativna iskustva.

„Uvijek smo svugdje rado prihvaćeni, ljudi prilaze začuđeni, započinju komunikaciju, sklapaju se nova prijateljstva... Faze krize dođu u trenutku kad se javite doma obitelji da je sve u redu, a dijete vas pita jeste blizu, a vi imate još 3 dana vožnje pa onda kažete sebi neću više nikad“, objašnjava, te dodaje, kako to sve brzo prođe, kada ga nakon povratka kući ponovo obuzme adrenalin i sreća, te odmah kreće s planovima za sljedeći pothvat.



Klupski, ekipa sudjeluje na raznim biciklijadama po Zagrebu i okolici.

„Prošle godine od duljih tura vozio sam do Bleiburga i Vukovar u oba smjera, zatim za Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti, vozili smo u Petrinju, te tradicionalna vožnja po Mariboru i okolici s ekipom 'Kolesarjenje za užitek' (eng. Cycling for pleasure - C4P) od kojih sam dobio priznanje 'Leseni Ambasador' i to mi jako puno znači“, rekao je i dodao kako mu je jedna od zanimljivijih vožnji bila od 300 km na relaciji Jeruzalem - Beč - Rim. Ali Jeruzalem (inače poznat po vinima) u Sloveniji do Beča i Rima (poznat po janjetini) u Gorskom kotaru.

Biciklira kad god mu to dopuste poslovne i obiteljske obveze. Ovisno o tome, prođe mjesec kada jedva prijeđe 200 km, a bude i mjesec gdje prijeđe više od 1000 km.

„Lani sam napravio preko 4000 km. Kad pogledate to je velika brojka, ali opet poznajem kolege koji godišnje prijeđu 10 - 12 tisuća km, pa je onda brojka od 4000 km mala.

Ali gledajući da je to rekreativna vožnja uz obitelj i posao onda sam ja zadovoljan. Trenutno sad u 2020. godini imam 2300 prijeđenih km. Dakle, pomjeramo granice“, kaže Juričević i objašnjava da je najbitnija volja kako niti jedan posao ne bi bio težak te se uvijek fokusiraju na one metre ispred njih, a ne na one kilometre koji ih čekaju.

Smatra kako se neophodno baviti bilo kojim oblikom tjelesne aktivnosti jer potiče lučenje hormona sreće bilo da je riječ o nogometu, košarci, trčanju ili pak biciklizmu.

„Jave se tu i tamo grčevi, bol u mišićima, ali zato su tu analgetici, magnezij, sredstva za cirkulaciju pa se lakše izdrži. Jako je važna hidratacija organizma i stalni unos tekućine tijekom tjelesne aktivnosti“.

U planu imaju nekoliko projekata od koji su neki kulturološki-povijesno vezani i važni za Hrvate. Te su tu i organizacije dvije biciklijade i ruta po rodnom mjestu, jer kako kaže „ kakva je to godina ako se ne napravi neka vožnja po ljepotama Rame“.
Nadaju se samo što skorijoj normalizaciji života uslijed ove pandemije kako bi realizirali spomenute projekte.

Branka Dijaković/www.rama-prozor.info