Upravo završena 2015. godina, za prozorsko poduzeće SOLIK d.o.o. bila je vrlo uspješna, odnosno postignuti su odlični poslovni rezultati. Ne samo da je solarna elektrana u njihovu vlasništvu nadmašila predviđenu proizvodnju električne energije za 2015., već su izgradili još osam fotonaponskih elektrana za investitore iz Rame, Posušja i Livna. Dio ovih elektrana je već u punom pogonu i ostvaruje prihode, a neke od njih su još u fazi ispitivanja, nakon čega idu u probni rad.

„Prigodom izgradnje fotonaponske elektrane, najvažnije mi je ugraditi kvalitetnu opremu i vrhunski odraditi elektro i građevinski dio posla, kako bi se postigla maksimalna proizvodnja elektrane“, kaže za portal Rama-Prozor.info vlasnik poduzeća SOLIK dipl.ing. Ivo Kudić, koji ovakvim pristupom poslu smanjuje troškove održavanja objekta, što je važna stavka investicije.
 
 

U albumu su fotografije SE Suhača Livno snage 22,36 kWp koja je prva elektrana sa tracking sustavom koju je radilo naše...

Posted by Solik doo on 8. siječnja 2016

Paralelno s ovim projektima u SOLIK-u se vrijedno radi na projektiranju i posredovanju kod dobijanja dozvola za brojne druge investitore iz Herecegovine. Gradit će se i raditi puno i u ovoj poslovnoj godini, a valja napomenuti da ova firma prigodom izgradnje objekta uglavnom angažira domaće radnike.

Kako doznajemo od Kudića, u tijeku su narudžbe opreme za slijedeći projekt, solarnu elektranu snage 23 kWp Granitex u Čapljini, a firma je još u pregovorima oko gradnje dvije veće (150 kWp) i nekoliko manjih solarnih elektrana (23 kWp). Također, dogovorena je ugradnja nekoliko manjih OFF GRID sustava kojima će se napajati vikendice i manje obiteljska gospodarstva. Krajem prošle godine otvorena je podružnica Solar shopa u Mostaru, te u narednom periodu imaju namjeru na višu razinu podići ponudu i prodaju solar shopa.

Ovaj pozitivan primjer iz našeg kraja, pokazuje nam da se uz puno rada i vjere u svoje znanje i mogućnosti, unatoč svim zaprekama, može postići pomak. Nije zanemariva činjenica da je realizacijom ovih projekata osam ljudi zaposleno ili ostvaruje dodatni prihod za svoje obitelji.

Važno je još naglasiti, da bi se postigao veći zamah, ne samo u ovom poduzeću, nego i u cijeloj Bosni i Hercegovini i da bi se sustigle razvijene europske zemlje u pogledu primjene obnovljivih izvora energije u svakodnevnom životu, potrebno je da država što prije poveća subvencije (dinamička kvota je popunjena do 2020.godine) i da se smanje administrativne zapreke prigodom dobijanja dozvola.
 
 

Solarna elektrana Zelenika snage je 22,36 kWp i nalazi se u Prozoru. Stručni tim poduzeća Solik d.o.o. radio je sve od...

Posted by Solik doo on 18. siječnja 2016