Proteklu nedjelju naš je kraj posjetila tv-ekipa francusko-njemačke televizije ARTE snimajući na više lokacija u Rami dokumentarni film o magistru Anti Sluganoviću, etnologu i politologu rođenom u Brčkom a koji živi i radi u Beču, istraživaču jednog od najstarijih običaja hrvatskog katoličkog stanovništva Bosne i Hercegovine, koje se još uvijek prakticira i u našem kraju – tetoviranja.

Osim svete mise i samostana, naših Ramkinja koje na svojim rukama nose tetovaže, i Čuvarica, ekipa TV Arte je posjetila i Divin dom na Zahumu te tamo snimala tetoviranje tradicionalnom metodom.

Upitan zašto je za snimanje filma odabrao Ramu, magistar Anto Sluganović za portal Rama-Prozor.info rekao je sljedeće: „Ramu nisam odabrao ja već ljepota vašeg rodnog kraja, bogatstvo tradicije koju vi Ramljaci vjerno čuvate i prenosite generacijama koje dolaze. Meni je samo pripala čast da kamerom zabilježim sve navedeno i Ramu, kao i običaje Hrvata katolika Bosne i Hercegovine, pokažem europskom gledateljstvu putem francusko-njemačke televizije ARTE."

Film će biti prikazan na ARTE televiziji u subotu 22. studenog u 14 sati.