• Raduša dobiva novu signalizaciju
  • Raduša dobiva novu signalizaciju
  • Raduša dobiva novu signalizaciju
Zbog velikog interesa planinara i planinarskih društava za posjet planini Raduši i uspon na Idovac, čestih upita  o stazi i traženju usluga vodiča, vodstvo i dio članova HPD „Rama“ odlučio se na ponovno markiranje staze kao i postavljanje putokaza koji će olakšati snalaženje i planinarenje bez vođenja nekoga tko poznaje prostor i stazu koja s Zahuma vodi na najviši vrh Raduše.

Prije dvije godine, “Fenix” staza bila je markirana i postavljen dio vertikalne signalizacije. Nažalost, neki pojedinici, iz samo njima poznatih razloga, uništili su postavljenu signalizaciju. Svojim postupkom, ugrozili su sve one koji ne poznaju teren, a krenuli su na Idovac. Naime, jedan dio staze u relativnoj blizini Idovca, minski je sumnjivi teren i postoji opasnnost od nailaska na mine, jer taj teren nije nikada razminiran.

Ne čekajući završetak sudskog postupka protiv počinitelja, ponovno je pokrenuta inicijativa za postavljanje nove signalizacije.

Ukoliko vremenske prilike dopuste, sva sgnalizacija i info table će uskoro biti postavljene. Pošto dolazi zima i lošiji vremenski uvjeti na planini, dio radova, vjerojatno će biti ostavljen za proljeće. Cilj je da kompletan projekt bude gotov do početka proljeća, kada započinju intenzivniji dolasci planinara i usponi na Idovac.

Iako je svojim zemljopisnim položajem, klimom i mogućnošću pristupa, vrlo atraktivna, zbog niza razloga, planina Raduša široj javnosti, još uvijek je poznatija po događajima iz 1972. godine i akciji "Fenix 72“. Raduša predstavlja prirodnu granicu između Hercegovine i Bosne gdje visoke srednjobosanske planine prelaze u krašku i jako razlomljenu morfološku strukturu. Također, Raduša predstavlja svojevrsno središte među planinama.

Sa svih strana okružena je visokim planinama: sa zapada Cincarom, Stožerom i Malovanom, jugozapada i juga Ljubušom, odnosno Vran planinom, s istoka Prenjom i Bokševicom i sjevera najbližim “susjedom” Vranicom. Idovac, najviši vrh Raduše predstavlja vrhunac vidikovaca za sve ljubitelje prirode, planina i visina.

Također, Raduša je poznata po prirodnim fenomenima, odnosno kraškim jezerima: Veliko, Raduško ili Rumbočko jezero. Raduško jezero nalazi se na najvišoj nadmorskoj visini ovoga dijela Europe i smješteno je nekih dvjestotinjak metara jugoistočno ispod Idovca. Uz Veliko, poznato je i Voljičko ili Malo jezero koje se nalazi sjeveroistočno od Idovca,
 
Osim spomenutih jezera, kilometar i pol ispod Idovca u smjeru juga, nalazi se još jedna prirodna rijetkost. Riječ je o Ledenici ili kako je neki još nazivaju Samograd. Ledenica je urušena ponikva elipsastog oblika koja je nastala propadanjem materijala, vjerojatno izazvanog jačim potresom i urušavanjem vapnenca od kojega je izgrađena.

Ono što Ledenicu čini iznimnom jest izvor u njezinom južnom dijelu koji se nalazi ispod velike kamene gromade i do njega se može doći uskom i strmom stazom samo sa sjeveroistočne strane. Voda je vrlo hladna i u njoj ne možete držati ruku dulje od minute.

Zadnjih nekoliko godina povećava se zanimanje za planinu Radušu, posebno među planinarima. Za ovu tvrdnju dokaz je prošla, a posebno ova godina, kada je u samo nekoliko tjedana Radušu posjetio veliki broj planinara, posebno iz planinarskih društava iz Hrvatske.
 
Ukratko o stazi:

Staza “Fenix” započinje na Zahumu kod spomen obilježja Divi Grabovčevoj i većim dijelom vodi planinskim putom koji je napravljen za potrebe obrane u proteklom ratu. Duga je 6100 metara. Uspon započinje na 1237 mnv, a završava na 1956 mnv. Uzbrdica 728 m. Prosječna brzina kretanja je 3,2 km/h. Prosjek vremena potrebnog za uspon je 2,30 h.

Ponovnim postavljanjem signalizacije i novm markiranjem, cilj je smanjiti svaki mogući rizik za sve one koji se žele uspeti na najviši vrh Raduše. Povećanjem sigurnosti i informiranosti, doprinijet će se i većm dolasku posjetitelja. Na domaćim ljudima je da iskoriste priliku koju im nude dolasci planinara i drugih posjetitelja, Uz činjenicu da su poduzetniji već napravili konkretne poteze, i već sada nude određene sadržaje posjetitlejima, konkretni rezultati će početi ostvarivati se.

RPortal.eu