Vodeći arhitekt zadužen za brigu nad Koelnskom katedralom tvrdi da bi mogla proći desetljeća da se poprave štete izazvane golemim požarom u katedrali Notre Dame.

Peter Füssenich, koji nadzire građevinske radove u gotskoj katedrali u njemačkom gradu, izjavio je u utorak za emitera programa RTL da će "sasvim sigurno trebati godine da se u potpunosti poprave štete izazvane ovim užasnim požarom".  

Koelnska katedrala teško je oštećena u Drugom svjetskom ratu, i radovi na njenoj popravci još su u tijeku, više od 70 godina nakon rata.

Füssenich je nazvao požar u pariškoj katedrali tragedijom "europskih dimenzija" jer su brojne crkve i katedrale širom kontinenta inspirirane francuskim crkvama.

Kazao je da, "kada je položen zadnji kamen u Notre Dameu, prvi je bio položen u Kölnu, i zato nas ova tragedija itekako pogađa".

Kako je kazao Füssenich, drveni krov Kelnske katedrale zamijenjen je čeličnim okvirom u 19. stoljeću, što znači da bi požar na tom objektu bio manje razoran, prenosi Associated Press.