Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić neće više biti na čelu Koordinacijskog tijela BiH za zaštitu i spašavanje rekavši kako ne želi više imati kontakt s humanitarnim radom jer to mnogo bolje rade stručnjaci.

Radončić je rekao kako je BiH od Europske unije kao prvu pomoć dobila 80 milijuna i 500 tiuća maraka, a osigurano je još dvadesetak.

"Koordinacijsko tijelo je uradilo strateški posao, tako da sutra Vijeće ministara BiH ako se usvoji, otvori podračun za inozemne i domaće donatore kojem će isključivo raspolagati Vijeće ministara. S time je u strateškom smislu Koordinacijsko tijelo završilo svoju stratešku ulogu, ono sada postaje jedno 'veliko skladište' u koje će dolaziti humanitarna roba, od lijekova, kreveta, ako Bog da respiratora, testova i svega toga i sada je faza da to tijelo treba prepustiti menadžerima da upravljaju", istakao je Radončić.

Dodao je kako misli da sada Koordinacijsko tijelo ima sva iskustva kako da se ta pomoć dijeli.

''Ne želim direktan doticaj s donacijama. Ministarstvo sigurnosti BiH mora nastaviti u punom kapacitetu, ima previše posla i sada su na redu naši krizni stožeri i mislim da sada Koordinacijsko tijelo i naše i u FBiH treba voditi netko iz medicinske struke. Tko će to biti neka odrede nadležni organi. Na ovaj način želim rasporediti snage i mislim da imamo dovoljno ljujdi koji se mogu baviti Koordinacijskim tijelom. Ja sam dužnost preuzeo na mjesec dana da stvari uhodam'', rekao je.

''Sada je važno da znamo da se borimo protiv smrti, nema političkih podjela. Važno je našim građanima reći da to nije nepobjediva bolest i da ne umire svatko od nje, te da poštuju sve naredbe svojih kriznih stožera. Ako budemo poštovali, toliko će nas manje umrijeti'', rekao je i dodao da on koji krše mjere je moraju biti krivično gonjeni.

"Mi sada imamo visoku smrtnost, i bit će mnogo više. Ljudi koji hodaju i šire virus su hodajuće ubojice", istaknuo je.