SBB neće sa SDA, rekao je u intervjuu za FTV Fahrudin Radončić koji je obznanio i kako ostaje na čelu stranke. ''Ne možemo stalno optuživati Hrvate da su protiv BiH. Možemo govoriti da njih možda ima previše u odnosu na broj stanovnika, na određenim funkcijama, ali Schmidt je rekao ono što jeste - hrvatski korpus nije birao Komšića za svog člana Predsjedništva. Hrvatski korpus je svoje glasove dao Čoviću. Sada je mudrost svih nas da nađemo rješenje koje će zadovoljiti i legitimnost i legalnost'', rekao je čelnik SBB-a i dodao kako ''Čović u pregovorima traži više nego što mu pripada''.

Naveo je i kako Čović nije bio poznat kao čovjek koji daje eksplicitne i teške izjave. ''Najveći poznavatelj onoga što želi Čović je Izetbegović jer oni pregovaraju na zatvorenim sjednicama. Ono što Dodik i Čović govore ne smije buditi kod nas ni paniku ni strah. Mi se tih izjava ne bojimo. Ne vidim ništa loše u legalnom i legitimnom predstavljanju Hrvata u Predsjedništvu BiH. I svi rade da se to dogodi. Da Hrvati imaju taj komoditet, kao nacionalni korpus, da ih Bošnjaci ne majoriziraju.

Neka i Komšić pobijedi hrvatskim glasovima, u čemu je problem? Bošnjaci biraju dva člana Predsjedništva. Komšića smo birali tri puta i birali smo Izetbegovića i Džaferovića tri puta. I to je tzv. koncept građanskog predstavljanja koji Bošnjacima najviše odgovara, kao najmnogobrojnijem narodu u BiH. Očigledno da mi kao Bošnjaci teško da možemo dobiti međunarodnu podršku za tu vrstu koncepta. Ljudi se boje da će Hrvati, kao najmalobrojniji narod, biti preglasani'', kaže Radončić.