Predsjednici Demokratske fronte, Saveza za bolju budućnost i SDP-a, Željko Komšić, Fahrudin Radončić i Nermin Nikšić razgovarali su jutros u Sarajevu o trenutnoj političkoj situaciji u zemlji, s posebnim osvrtom na krizu vlasti u Federaciji BiH.

No kako je istaknuto nakon sastanka, nije bilo govora o formiranju nove parlamentarne većine, piše Dnevni avaz.

Lider SBB-a i domaćin sastanka,  Fahrudin Radončić kazao je novinarima da je riječ o neformalnom prijateljskom sastanku oporbenih stranaka, iako je DF u vlasti.

– Da odmah odgovorim na ključnu dvojbu. Nije se razgovaralo ni o kakvim koalicijama, ni o kakvim isključivanjima nekoga iz vlasti, nego o tome kako da se napravi jedan reformski blok koji će se održati u interesu građana. Neovisno tko je u vlasti, a tko je oporba – rekao je Radončić.

Na novinarsko pitanje hoće li ove tri stranke podržavati reformsku agendu, bez obzira tko je na vlasti u FBiH ili na razini države, Radončić je odgovorio:

– Ja ne mogu govoriti u ime uvaženih kolega, nego u svoje ime. Što se SBB-a tiče, sve što dolazi od Bakira Izetbegovića i SDA mi nećemo podržavati. Nitko nas ne može plašiti reformskim agendama na način da se donese Zakon o radu koji prije toga nije analiziran sa Sindikatima. Mi smo se pokazali kao vrlo proeuropska, prozapadna, reformska stranka i nemamo kompleks ni prema kome i nitko nas neće ucijenjivati da prihvaćamo ad hoc improvizacije koje dolaze, makar prema mom mišljenju, od jednog vrlo nekompetentnog federalnog premijera – rekao je Radončić.

Radončić je odgovorio i na pitanje je li na sastanku bilo govora o najavi formiranja nove parlamentarne većine koju najavljuje SDA i SBiH:

– SDA je izborni pobjednik. Ima najveću odgovornost za stanje. Ona meni ne smeta kao, u nekom budućem vremenu za dvije, pet ili deset godina, kao koalicijski partner s SBB-om ili drugima, ako tamo nije Bakir Izetbegović. No, ovaj sastank nije bio da se sklanja Bakir Izetbegović, naprotiv oni imaju obvezu praviti parlamentarnu većinu i vladu, koja je odraz te parlamentarne većine, a ne da prave cirkus kako su krenuli da imaju vladu koja nema parlamentarnu većinu – rekao je Radončić.

I predsjednik DF-a, Željko Komšić, kako prenosi Avaz, kazao je danas da je riječ o neformalnom sastanku na kojem se razgovarao o aktualnoj političkoj situaciji.

– Kao što je i gospodin Radončić rekao, nije nikakava koalicija dogovarana i da se netko sklanja tko ima izborni legitimitet. Jer, da se ne lažemo, SDA je dobila najviše glasova i oni imaju to demokratsko pravo biti u vlasti i raditi onako kao oni i misle. Ali, naravno, ne mogu natjerati nikoga da se slažu s onim što oni unaprijed misle da treba raditi – rekao je Komšić. /HMS/