Kako je priopćeno predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić odbio je ulazak u Vijeće ministara BiH.

On je naime u petak u Predsjedništvu BiH razgovarao s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem. Ovom prilikom je izraženo zadovoljstvo da je koalicija SDA-SBB potpuno stabilizirala stanje u Federaciji, BiH, pa i u regiji. Također, istaknuto je da se implementacija koalicije na nivou kantona i Federacije, te imenovanja u nadzornim odborima ili na drugim pozicijama, provode po dogovorenoj dinamici, priopćeno je iz SBB-a.

Dvojica predsjednika su se složili da je koalicija u iznimno kratkom vremenu već dala ogromne rezultate na domaćem i međunarodnom planu i da je koegzistentna, principijelna i da će njena implementacija biti seriozno nastavljena.

Povodom očekivanja da će 30. prosinca Predstavničkom domu Fahrudin Radončić biti imenovan za ministra prometa i komunikacija, a Bakir Dautbašić za zamjenika ministra obrane, predsjednik SBB-a Radončić je sa žaljenjem upoznao Izetbegovića da on osobno ne želi ući u Vijeće ministara.

''Razlog tome je da je predsjednik SBB-a svom biračkom tijelu obećao depolitizaciju pravosuđa i suprotstavljanje montiranim političkim procesima, a da se oni nastavljaju još žešće i s još težim zloupotrebama službenog položaja pojedinih tužitelja u pokušaju da onemoguće novu koaliciju i vladavinu prava na nivou neminovnih europskih standarda'', priopćeno je iz SBB-a.

Da li će SBB uopće predložiti drugo ime za ministra prometa i komunikacija ili će SDA sama izabrati svoje kadrove na upražnjene pozicije DF-a, ostaje otvoreno pitanje o kojem će se, između ostalog, politički izjasniti i Predsjedništvo i Glavni odbor SBB-a.

''Neovisno od današnje odluke, SBB i njegov predsjednik ostaju čvrsto opredijeljeni u borbi za društvo jednake šanse, vladavinu prava, euroatlanske integracije, bosanskohercegovačko jedinstvo i snaženje bošnjačkog političkog faktora, što je u interesu svih građana BiH. SBB će i dalje sa mnogo entuzijazma dosljedno provoditi reformske agende i imati čvrstu poziciju u sekularizaciji i europeizaciji BiH. Na tome će uporno raditi svi izabrani i budući dužnosnici SBB-a na svim nivoima izvršne i zakonodavne vlasti, te javnim kompanijama i agencijama'', objašnjeno je iz SBB-a.

Kako navodi SBB u priopćenju ovako eksplicitan stav predsjednika SBB-a rezultanta je čvrste opredijeljenosti da se opravda povjerenje više od 200.000 glasača SBB-a čija je podrška upravo dobivena na realnim kritikama dugogodišnjeg teškog ekonomskog i političkog stanja.

''Uz to, iznimno važna stavka Radončićevog predizbornog programa je bila da će se svim legalnim i legitimnim sredstvima boriti protiv državne mafije u pojedinim institucijama, a ne da će zarad jedne svoje ministarske fotelje zajedno sjediti sa njihovim pojedinim eksponentima'', dodaju iz SBB-a.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić ovom prilikom je iskazao duboku zahvalnost, mnogim građanima, domaćim i međunarodnim dužnosnicima, političkim i vjerskim institucijama i strankama i udruženjima građana, koji su dali punu podršku i očekivali da će njegovim osobnim ulaskom u izvršnu vlast biti ubrzani i harmonizirani procesi reformi i razvoja BiH, te i prioritetnu reformu pravosuđa što je opći domaći i međunarodni stav.