''Umjesto da Bošnjacima i žrtvama objasni zašto godinama ništa nije radio, zašto je sa svojim timom napravio katastrofalno izuzeće pravne struke iz cijelog procesa, te zašto nas je slagao u Vijećnici, Izetbegović želi da svoju odgovornost sakrije političkim napadima na mene'', komentar je to Fahrudina Radončića vodećeg čovjeka SBB-a na odluku Međunarodnog suda pravde u Haagu o tome da se dalje neće razmatrati zahtjev za reviziju presude po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije.

Međutim,kako poručuje Radončić, Ivanić je u pravu kada izjavljuje da ovaj tužan čin po nas Bošnjake doživljava kao vlastitu pobjedu nad Izetbegovićem.

''Očito je da je Izetbegović već duže vremena potpuno dezorijentiran i zbog svog karaktera bukvalno u svađi sa svakim i svima. Takva konfliktnost loša je po bošnjačku politiku i nacionalne interese Izetbegoviću javno preporučujem da svoj zloćudni vokabular čuva u ophođenju sa svojim nepotističkim okruženjem i unutar pet vladajućih obitelji. Njegovu ostavku s pravom su tražili drugi lideri stranaka, ali je on, očigledno, okupiran isključivo mnome. Uostalom, narod nije glup i lako mu je prepoznati da Izetbegovićevo proglašavanje mene za izdajnika ima osnovni cilj da sakrije njegovo veleizdajničko neznanje i njegovu povijesnu odgovornost zbog odbijanja zahtjeva za reviziju presude za genocid'', rekao je Radončić.

Stav Stranke demokratske akcije (SDA) s druge strane, jeste da je odluka Međunarodnog suda pravde u Haagu sramna, ali se mora poštovati.

U priopćenju su ocijenili da je Međunarodni sud pravde drugi put pokazao da nema snage da označi pravog krivca i pravim imenom nazove događaje koji su se dogodili u BiH u razdoblju od 1992. do 1995. godine.

''Cijeli svijet zna da je u BiH izvršen genocid i da je za to odgovoran ondašnji režim predsjednika Srbije Slobodana Miloševića'', upozoravaju u ovoj stranci.

Unatoč ovakvoj odluci Suda u Haagu, SDA je pozdravila činjenicu da je BiH podnijela zahtjev za reviziju presude jer je to pitanje povijesne istine, pravde i dostojanstva.

''To što je Međunarodni sud bez skoro ikakvog obrazloženja i analize vlastitog statuta i pravila donio ovakvu odluku nije sramota BiH već međunarodnog suda i međunarodne pravde uopće'', stav je SDA.

Podsjećamo, bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nakon odluke Haškog tribunala da se zahtjev za reviziju odbaci, poručio je da je Sud donio političku odluku.

"Sud nije donio odluku kojim je ova materija regulirana. Sud nije donio odluku jer je nije ni razmatrao. Sud je donio političku odluku i odigrao političku igru. Tražili su od nas zajednički stav, znajući za takvog stava nema", kazao je Izetbegović.

Kazao je da Mladen Ivanić ima pravo na vlastite stavove, ali sud u Haagu nema.

"Sud je odlučio zatvoriti vrata pravdi. Ranija presuda ni približno je razjašnjava ulogu Miloševićevog režima u ratu u BiH. Učinili smo sve što je u našoj moći da se istina dokaže i da pravda pobijedi", poručio je Izetbegović.

Naglasio je da se zahtjev za reviziju presude odnosio na Srbiju iz vremena vladavine Slobodana Miloševića.

Bljesak.info