Predsjednik Saveza za bolju budućnost /SBB/ BiH Fahrudin Radončić rekao je da je SDA izgubio parlamentarnu većinu na razini Federacije BiH /FBiH/ i da sumnja u postojanje dosadašnje parlamentarne većine na razini BiH.

Radončić je dodao kako je pitanje da li bi predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić dobio povjerenje kada bi se sada o tome glasalo.

Ocijenivši kako su DF i njegov lider Željko Komšić istupili iz koalicije na razini FBiH jer SDA i HDZ BiH nisu u stanju da se promijene, Radončić je za TV "OBN" rekao kako nema nikakvih obveza prema HDZ-u i Draganu Čoviću, a posebno ne prema SDA i Bakiru Izetbegoviću u vezi sa formiranjem vlasti.

On je dodao kako odluka da li će SBB ući u vlast zavisi od mnogo čimbenika, između ostalog, od raspleta u SDA nakon što se značajna grupa uglednih članova ove stranke nakon nedavnog kongresa te stranke odvojila od Izetbegovića.

- Mislim da su ljudi u SDA shvatili da politika Bakira Izetbegovića vodi Bošnjake u političko samoubojstvo - rekao je Radončić, ističući da se SDA pokazala kao pokrovitelj radikalnog islama, što je omogućilo dolazak mudžahedina i pravljenje čvrste vehabističke zajednice u BiH.

Lider SBB-a smatra da BiH u rujnu ili listopadu očekuju socijalni nemiri ukoliko ih vlasti ekonomskim uspjehom ne spriječi. (prvi.tv)