Nakon što su se radnici zaposleni u Amazonovom skladištu požalili na radne uvjete u toj kompaniji i vozači, odnosno dostavljači su se digli na noge i podijelili su svoje priče za Business Insider.

Jedan od njih je i Zachariah Vargas koji si je slučajno pričepio prste zatvarajući vrata kombija te je iz duboke novonastale rane počeo krvariti, a ruke su mu se počele nekontrolirano tresti. Budući da u kombiju nije bilo kutije za prvu pomoć, nazvao je svog nadzornika koji mu je rekao kako prvo mora dostaviti preostale pakete te tek onda potražiti pomoć.

- Umireš li? To je ništa, curice se jače ozljede od tebe i ne kukaju – rugao mu se njegov nadglednik i objasnio da mora dostaviti sve pakete jer Amazon, kojem je na čelu najbogatiji čovjek svijeta Jeff Bezos, ne voli da se paketi vrate u skladište.

Amazon ima više od 100 milijuna Prime članova koji tu članarinu plaćaju 119 dolara godišnje. Prime članovi imaju pravo na dva dana besplatne dostave i dostave u istom danu u kojem su izvršili kupovinu određenog proizvoda.

Pet milijardi paketa

Kompanija je prošle godine dostavila više od pet milijardi Prime paketa diljem svijeta, a kako bi osigurao da su milijuni paketa dostavljeni svaki dan, Amazon zapošljava svoje dostavljače kroz nekoliko programa te koristi nekoliko kurirskih službi i outsourcing, odnosno koristi usluge radnika iz drugih kompanija.

Unatoč tome, dostaviti toliki broj paketa nije jednostavno te su se dostavljači požalili na neplaćanje prekovremenih sati, na generalno kašnjenje isplate plaća i zastrašivanje. Uz to, požalili su se i na fizički zahtjevno radno okruženje u kojem su prisiljeni voziti nedozvoljenom brzinom i preskakati pauze za ručak ili odlazak na WC.

Kao odgovor na priče radnika, iz Amazona su objasnili da su svjesni da problemi postoje i da rade na usavršavanju sustava.

- Iako je nemoguće okarakterizirati sustav u kojem rade tisuće dostavljača samo temeljem nekih anegdota, priznajemo da određenim odjelima treba podrška upravljanjem velikog obujma posla – izjavila je Amanda Ip, Amazonova glasnogovornica.

Mnogi se boje i prijaviti problem ili se požaliti jer im je bilo zaprijećeno otkazima, kasnijim isplaćivanjem plaće te uskraćivanjem radnih smjena.

- Ako nisam došao na posao na svoj slobodan dan, zaprijetili su mi otkazom – ispričao je jedan od dostavljača te je dodao da se očekivao i rad vikendom, odnosno u slučaju ostanka kod kuće, sljedeći tjedan ne bi dobio smjenu. No, to se moglo izbjeći ako je zaposlenik platio 500 ili 600 dolara svom nadzorniku.

Previše posla

Dodatno, mnogi su se požalili i na prevelik obujam posla i nemogućnost uzimanja pauzi. Svaka dnevna ruta koja je dodijeljena pojedinom dostavljaču odnosi se na prosječno 250 do 300 paketa. No, taj se broj poveća u vrijeme praznika na 400 paketa dnevno po dostavljaču. Zbog toga, iako Amazon “osigurava” 30-minutnu pauzu za ručak i dvije dodatne pauze u trajanju od 15 minuta, dostavljači nisu u mogućnosti njih iskoristiti budući da dobivaju otkaz ako ne dostave sve pakete na vrijeme.

- Kombiji su toliko napunjeni paketima da paketi ispadaju na sve strane i udaraju nas po glavama – objasnio je bivši Amazonov dostavljač. Iz tog razloga muški dostavljači uriniraju u boce, dok žene nose pelene.

Uz to, dostavljači prelaze ograničenja za brzinu.

- Svi vozimo kao ludi. To je jedini način da odradimo sve rute na vrijeme – objasnio je Donato DiGiulio, jedan od dostavljača te je dodao i da ponekad protupropisno parkira kombi, napuni svoj ruksak paketima i onda trči kako bi izbjegao promet i dostavio pakete na vrijeme.

Konkurentne plaće?

Ipak, iz Amazona su negirali sve optužbe i rekli da uz njihove konkurentne plaće radnici izlaze iz ekstremnog siromaštva i u mogućnosti su priuštiti auto ili kuću.

- Većina dostavljača završi svoju rutu u manje od devet sati, a kada ih u tome sprječavaju vremenske prilike ili promet, Amazon im prilagodi rutu ili, po potrebi, nazovemo dostavljače da se vrate u stanicu – rekla je Amazonova glasnogovornica.

Ipak, čak i Amazonovi oglasi za posao dostavljača spominju radno vrijeme u trajanju od 12 do 15 sati, a u jednom se navodi: “Trčat ćeš dok ne dostaviš SVE pakete, a ako završiš svoju rutu ranije, dobit ćeš rutu drugih vozača u kojoj ćeš za svaki paket dobiti dodatan jedan dolar po paketu. Odgovoran si za dostavu svakog paketa bez obzira na vrijeme”, prenosi Business insider.