Kompanija "Adriatic Metals", koju je podržao i kanadski milijarder Eric Sprott namjerava u Bosni i Hercegovini napraviti dva velika rudnika.

Na dva rudnika srebra i zlata u Varešu namjeravaju, prenose britanski mediji, potrošiti 137 milijuna funti (308 milijuna KM), što bi im u periodu od 15 godina moglo donijeti zaradu od 1,2 milijarde funti (2,7 milijardi KM).

Vrijednost kompanije se procjenjuje na 290 milijuna dolara, a od četvrtka bi se njihovim dionicama trebalo početi trgovati na Londonskoj burzi s ciljem prikupljanja novca potrebnog za investiranje. Taj novac namjeravaju prikupiti do kraja sljedeće godine.

Izgradnja prvog rudnika je predviđena na proljeće 2021. godine, dok bi izgradnja drugog rudnika trebala početi 2028. godine.

"Adriatic Metals" još od svibnja 2018. godine provodi istraživanja u Varešu s ciljem pronalaska zlata, srebra i baznih metala.

Dosadašnji rezultati su pokazali da se na ovom području nalazi skoro dvostruko više zlata nego što se ranije mislilo, odnosno 8,6 grama po toni iskopanog materijala, te čak 332 grama srebra.

Također, na drugom presjeku dugom 42 metra na dubini od 222 metra pronađeno je 5,7 grama zlata, 245 grama srebra, a u tlu su nađeni cink (14,1 odsto), olovo (8,4), bakar (1,4) i barit (34) na tonu materijala, prenosi Faktor.ba.