Hrvatska je pobijedila Francusku 3:1 u finalu Davis Cupa i tako drugi put osvojila najstarije sportsko momčadsko natjecanje u povijesti. Prvi put učinila je to momčad predvođena Ivanom Ljubičićem i Marijom Ančićem iz 2005. u Slovačkoj.

Marin Čilić donio je odlučujući bod Hrvatskoj pobjedom protiv Lucasa Pouillea 7:6, 6:3, 6:3.

Najveći svjetski mediji puni su reakcija na veliki uspjeh hrvatskih tenisača. Marca napominje da je Čilić prebrodio duhove prošlosti iz finala Davis Cupa 2016. Tada je Hrvatska vodila 2:1 protiv Argentine u Zagrebu, a Čilić je u ključnom meču imao 2:0 prednost protiv Juana Martina Del Potra. Odjednom, Del Potro je počeo bolje igrati, najbolji hrvatski tenisač je pao i Argentinac je pobijedio. U odlučujućem petom meču Frederico Delbonis je deklasirao Ivu Karlovića u tri seta.

"Čilić je heroj Hrvatske dvije godine nakon što je ispustio 2:0 prednost u setovima protiv Del Potra u Zagrebu. 2005. Ljubičić, Ančić, Ivanišević i Karlović ispisali su povijest za Hrvatsku. Sada su isto učinili Čilić, Ćorić, Pavić, Dodig i Škugor. Produljenje je to sportske hegemonije velike male države. Finale SP-a u nogometu otišlo je na francusku stranu, u tenisu je slavila Hrvatska."

Talijanska Gazzetta i Corriere također ističu da je ovo osveta Hrvatske za poraz u finalu SP-a:

"Hrvatska se Francuskoj osvetila na teniskom terenu, umjesto na nogometnom", piše Corriere Dello Sport.

Engleski BBC ističe važnost osvajanja ovog naslova Hrvatske zbog toga što Davis Cup od sljedeće sezone mijenja format, a slično piše i španjolski AS:

"Sada pozdravljamo veličanstveni Davis Cup, onaj koji se igrao na tri dobivena seta. Čilić je bio fantastičan na servisu, imao je 89% osvojenih poena na prvom, a 90% na drugom servisu. Zbog toga je pobijedio Pouillea", piše AS.

Ovako su francuski mediji doživjeli pobjedu Hrvatske u finalu Davis Cupa

Francuski mediji nisu previše dramatizirali nakon poraza svoje reprezentacije u finalu Davis Cupa, posljednjeg u ovakvom formatu nakon 130 godina.

"Marin Čilić svladao Lucasa Pouillea, Hrvatska postala sveta", naslov je L'Equipea nakon hrvatskog slavlja u finalu.

Ugledni Le Monde samo je kratko prenio vijest o pobjedi Hrvatske nad Francuskom na Pierre-Mauroyu.

"Čilić dobio Pouillea, Hrvatska ispred Francuske u Davis Cupu", piše Le Parisien, koji je istaknuo da je će Hrvatska ostati upamćena po ovom naslovu Davis Cupa zbog promjene formata od iduće godine.

Također, u svom tekstu o pobjedi Hrvatske istaknuli su i nazočnost predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, koja je, kao pišu, već ustaljena gošća na hrvatskim sportskim događajima.

"Čilić slavio protiv Pouillea i donio Hrvatskoj Davis Cup", stoji kratko u naslovu teksta Le Figara.