Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora BiH na svojoj je sjednici održanoj u Mostaru razgovaralo o procesu promjena Izbornog zakona, a izrađene su smjernice za sve članove na svim razinama koji su uključeni u ovaj proces.

Predsjednik Glavnog vijeća Božo Ljubić kazao je kako očekuje da će Ustavni sud odbaciti zahtjev za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa koji je uputio Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

"Naš prijedlog izmjena Izbornog zakona upućen je u dobroj namjeri s ciljem da bude prihvaćen u parlamentu, ali smo se odmah na početku suočili s povlačenjem vitalnog nacionalnog interesa od Kluba Bošnjaka. Očekujemo kako će Ustavni sud odbaciti taj zahtjev", kazao je.

Osnovni cilj danas utvrđenih smjernica jeste pomoći članicama HNS-a da u argumentiranoj raspravi uvjere domaću, ali i inozemnu javnost kako su promjene Izbornog zakona nužne za stabilnost koja je ključna Bosni i Hercegovini.

"Bez izmjena izbornog zakona ne samo da izbori u Bosni i Hercegovini neće biti legitimni, a ni mogući. Uvjeren sam kako bez usklađivanja položaja triju konstitutivnih naroda u izbornom procesu nije moguća BiH kao višenacionalna država", kazao je predsjednik Glavnog vijeća i dodao kako želi demantirati istupe pojedinih političkih predstavnika, među kojima ima i članova hrvatskog naroda, koji kažu kako kod izbora članova Predsjedništva svi građani nisu u istom položaju.

"Prema našem prijedlogu, Federacije BiH je jedna izborna jedinica, svaki glas vrijedi jednako. Jedno je što kroz ove izmjene tražimo jeste zadovoljavanje ustavne odrednice o ravnopravnosti triju naroda, te odluke Ustavnog suda kako se ravnopravnost ostvaruje kroz mogućnost izbora legitimnih predstavnika svih naroda. Hrvati trebaju imati mogućnost, baš kao i ostali narodi da utječu na izbor svog legitimnog predstavnika, makar tko bio. Ne mora čak ni biti Hrvat", kazao je Ljubić.

Legitimitet hrvatskom članu Predsjedništva, ne daje njegovo izjašnjavanje, već birači, kazao je.

"Odbacujem tezu čak i nekih predstavnika hrvatskog naroda kako nisu svi glasovi jednako vrijedni, svi glasovi Hrvata su jednako vrijedni i ulaze u konačni zbroj tog kandidata. Jedini je uvjet da taj izabrani član Predsjedništva ima većinu u većinski hrvatskim općinama, koje nisu samo u Hercegovini, ima ih i u drugim županijama", zaključio je Ljubić.