"Oko 42 milijuna je bilo nenamjenski potrošeno s podračuna" navela je Milićević na sjednici Zastupničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu govoreći o izvješću njenog ministarstva o izvršenju proračuna FBiH za 2014. godinu.

Za zatečeno financijsko stanje u FBiH nije htjela okriviti nikoga iz prethodnih vlasti pojedinačno, već je kazala kako je krivica u "vođenim politikama", odnosno odsustvu proračunske odgovornosti.

Novoj vladi preostaju pregovori s Međunarodnim monetarnim fondom, na čije uvjete se mora pristati, kao i reformski procesi te pokušaj proračunskih ušteda, u namjeri uspostave financijske ravnoteže.

Ministrica je poručila kako ne bi trebalo zakonima stvarati obaveze prema eventualnim novim proračunskim korisnicima i dodala kako se od 2,3 milijarde KM ovogodišnjeg proračuna Federacije, na "obveze" odnosi 1,3 milijardi, odnosno kako se s preostalom milijardom ne može puno učiniti.

Izvješće o izvršenju proračuna FBiH za 2014. zastupnici Zastupničkog doma nisu odobrili. Za podršku je trebao najmanje 51 glas, a bilo ih je 39. Protiv je glasao 21 poslanik, dok je 12 bilo suzdržano.

Osim izvješća o izvršenju proračuna, poslanici su upoznati, mada nisu glasali, s još dva izvješća - o zaduženjima FBiH po osnovu emisije obveznica, kao i emisije trezorskih zapisa u prošloj godini.

Povodom prvog je rečeno kako je izvršen plan o zaduženju obveznicama u vrijednosti od 140 milijuna KM, a o drugom izvješću nije bilo rasprava.

Na kraju sjednice predstavnici Federalnog ministarstva financija upoznali su poslanike i s izvješćem o vanjskom i unutarnjem dugu FBiH na dan 31.12.2013. godine.

Ukupan dug je tada bio 5.628.848.138 KM, od čega vanjski 4.671.230.019 KM (dug krajnjih korisnika od blizu dvije milijarde i Vlade od blizu 2,7 milijardi), dok je unutarnje zaduženje iznosilo 957.618.119 KM.

Ova sjednica, prva redovna u aktualnom mandatu Zastupničkog doma, završena je kasno popodne. Naredna je najavljena za kraj svibnja ili početak lipnja.

Dnevnik.ba