Američki ministar obrane James Mattis istaknuo je u telefonskom razgovoru s njemačkom ministricom obrane Ursulom von der Leyen da su Sjedinjene Države predane NATO-u, a takvu je poruku prenio i francuskom kolegi, objavio je Pentagon.

Mattis je u četvrtak nazvao njemačku ministricu obrane kako bi se predstavio i razmijenio s njome stajališta o pitanjima sigurnosti i obrane, objavio je Pentagon, a prenosi agencija dpa.

Sjedinjene Države "trajno su privržene" NATO-u, citira Pentagon Mattisove riječi unatoč kritikama koje je više puta na račun saveza izrekao novi američki predsjednik Donald Trump.

Mattis je također zahvalio ministrici na njemačkom vodstvu u aktivnostima koje NATO obavlja na Baltiku te u Afganistanu i odao je priznanje Njemačkoj za njezinu ulogu u borbi protiv terorizma, napose u koaliciji protiv takozvane Islamske države.

U njemačkoj 35.000 američkih vojnika

U Njemačkoj je raspoređeno 35.000 američkih vojnika što je najveći američki kontingent u Europi.

Dvoje ministara u veljači će se sastati na Muenchenskoj konferenciji o sigurnosti, navodi se u priopćenju.

Pentagon je objavio da je Mattis u odvojenom telefonskom razgovoru o važnosti NATO-a razgovarao s francuskim kolegom Jean-Yvesom Le Drianom.

U razgovoru s izraelskim ministrom obrane Avigdorom Liebermanom Mattis je istaknuo da je "čvrsto angažiran skrbiti se za sigurnost Izraela", navodi se.