U organizaciji Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH i općine Kupres jučer je u hotelu Maestral u Kupresu održan okrugli stol pod nazivom "Kupres u Domovinskom ratu – 20. obljetnica operacije Cincar 94“.

U radu okruglog stola sudjelovalo je više izlagača a na samom početku prigodnim govorom na otvaranju okruglog stola nazočnima se obratio kupreški načelnik Perica Romić.

Kratki osvrt na aktivnosti Hrvatsko dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH te Kupres u arhivskom gradivu HVO-a dali su ravnatelj centra Željko Raguž i profesor arhivist Ilija Vučur, s tim da je ravnatelj još prezentirao političke okolnosti u Bosni i Hercegovini u drugoj polovici 1994. godine.

O pregovorima hrvatske i bošnjačke strane tijekom priprema za oslobođenje Kupresa iscrpno je govorio ministar obrane HRHB Vladimir Šoljić, dok su brigadiri Franjo Smoljo i Petar Kolakušić govorili o djelovanju bojne "Kupres“ i brigade "Rama“ u borbama za Kupres tijekom 1992. godine.
 


Svoje izlaganje je imao i general Tihomir Blaškić, koji je kao zapovjednik snaga HVO-a u operaciji "Cincar 1994“ govorio o planiranju i rukovođenju samom operacijom.

General Željko Glasnović je kao zapovjednik prezentirao djelovanje 1. gardijske brigade HVO-a u operaciji "Cincar 1994“ dok je general Žaljko Šiljeg u svojstvu tadašnjeg pomoćnika načelnika Glavnog stožera HVO govorio o značajkama ratovanja na kupreškoj visoravni.

Svoje izlaganje na teme djelovanja 2. gardijske brigade HVO-a i djelovanje Specijalne postrojbe MUP-a HRHB u operaciji "Cincar 1994“ su imali njihovi zapovjednici odnosno generali Stanko Baja Sopta i Zlatan Mijo Jelić, dok je u završnom dijelu značajke protuoklopne borbe prezentirao brigadir Miro Čolić, inače zapovjednik protuoklopnog odreda u navedenoj akciji.

Također su tijekom izlaganja okruglog stola pročitani dopisi najavljenih a izostavljenih izlagača poput admirala Davora Domazeta Loše, generala Miljenka Filipovića i pukovnika Marijana Dolića, koji su, kako navode organizatori, zbog ranije preuzetih obveza bili spriječeni sudjelovati na jučerašnjoj prezentaciji.