Oko 20.000 migranata spremno je ući u EU iz BiH, preko graničnog prijelaza kod Velike Kladuše, prenosi austrijski dnevnik “Kronen zeitung“, pozivajući se na neimenovane izvore iz austrijskog Ministarstva unutarnjih poslova, prenose Nezavisne novine

Ova grupa migranata, u kojoj skoro da nema žena, sastoji se od mladića marokanskog, alžirskog, iranskog i pakistanskog podrijetla, za razliku od prethodnih migrantskih talasa koji su sastojali mahom od izbjeglica iz Sirije.

Ono što najviše brine austrijsko ministarstvo unutarnjih poslova jeste da su mnogi od tih mladića naoružani noževima. Medijske kuće već su prijavile jedan incident kada je graničnog službenika napao nožem naoružani migrant.

Ministarstvo unutarnjih poslova nije, međutim, zabrinuto za situaciju u Austriji, s obzirom da migranti nastavljaju put na sjever Europe.

„Migranti se žele domoći Njemačke ili skandinavskih zemalja.

“Austrija za njih trenutno nije najbolja opcija“, rekao je novinaru „Kronen zeitunga“ neimenovani izvor.

Rastuća kriza na bh.-hrvatskoj granici dolazi mjesec dana prije konferencije koju u Maroku organiziraju UN i gdje bi Globalni ugovor za sigurne, uredne i redovne migracije trebalo biti usvojen.

Ovaj ugovor UN opisuju kao okvir za maksimiziranje prednosti i minimiziranje rizika od migracija.

Usprkos navedenom cilju sporazuma, neke zemlje, među kojima su SAD, Mađarska, Hrvatska i Mađarska, odustale su od potpisivanja ugovora, dok nekoliko drugih zemalja još uvijek procjenjuje situaciju.

Prošlog mjeseca austrijski kancelar Sebastian Kurz kritizirao je ugovor i izrazio bojazan kako će se on odraziti na suverenitet država. Kurz je poznat kao tvrdolinijaš prema migrantskom pitanju. U svom posljednjem prijedlogu, on se založio da migranti spašeni s brodova budu poslani u zemlje izvan granica EU.