Podaci o letu pokazuju da je nesreća putničkog aviona kompanije China Eastern Airlines koji se srušio u ožujku uzrokovana namjernim činom, javljaju američki mediji.

Istražitelji do sada nisu pronašli nikakve mehaničke ili tehničke greške na mlaznjaku, navodi se u izvještajima, pozivajući se na preliminarnu procjenu američkih dužnosnika, piše BBC.

Boeing 737-800 letio je između južnih kineskih gradova Kunminga i Guangzhoua kada se srušio, pri čemu su poginula sva 132 putnika i članovi posade.

- Avion je išao onako kako je neko u kokpitu upravljao - navodi Wall Street Journal, koji je prvi objavio priču, citirajući osobu upoznatu s preliminarnom procjenom američkih dužnosnika o uzroku nesreće.

Podaci s jednog od registratora "crne kutije" aviona, koji su pronađeni s mjesta nesreće, sugerišu da bi gotovo okomito spuštanje aviona zahtijevalo namjernu odluku pilota, stoji u izvješću.

ABC News, pozivajući se na američke dužnosnike, također je izvijestio da se vjeruje da je nesreću uzrokovao namjerni čin.

Istražitelji koji istražuju nesreću ispituju je li do nje došlo zbog namjerne radnje u pilotskoj kabini, a nisu pronađeni dokazi o tehničkom kvaru, navodi Reuters, koji se poziva na dvije osobe upoznate s tim slučajem.