Vojni bloger Sergej Koljasnikov na Telegramu je napisao da ruska birokracija i ministarstvo obrane namjerno skrivaju loše vijesti s bojišta od predsjednika. Think tank Institut za proučavanje rata (ISW) objavio je da se Koljasnikovljeva objava odnosi na propagandno djelovanje u kojem su ruski službenici pokušali prikriti da su dronovi samoubojice prošli tjedan uništili nekoliko ruskih tenkova T-72 i drugih borbenih vozila blizu Novomikailivke u Donjeckoj oblasti, prenosi Newsweek.

Koljasnikov je napisao da je 2004. osnovana Građanska komora Rusije, čiji je zadatak bio ispravno informirati predsjednika čak i o lošim vijestima. Međutim, Komora nije zadovoljavajuće obavljala svoj posao pa je Putin 2011. osnovao Frontu sveruskog naroda. No, i njeni članovi su počeli skrivati istinu.

Koljasnikov piše da regionalni službenici često skrivaju svoje neuspjehe od Putina te da vojska generale koji redovno komuniciraju s predsjednikom ciljano šalje u Siriju. Službenici usko surađuju s lokalnim medijima, čime sprečavaju da negativne informacije procure u javnost. To je dio ruske kulture u kojoj žele onemogućiti kritike i pričati samo o dobrim vijestima.

Koljasnikov smatra da će nakon predsjedničkih izbora u ožujku, na kojima će Putin zasigurno pobijediti, početi uhićenja vojnih blogera.

"Putin je u diktatorskoj dilemi"

ISW je na Koljasnikovljeva zapažanja dodao: "Putin se i dalje nalazi u diktatorskoj dilemi. Njegov autoritarni sustav sistemski ga sprječava da dođe do preciznih informacija o vojno-političkoj stvarnosti."

Putin je u lipnju 2023. održao sastanak s vojnim blogerima kad je čuo da izvještavaju o nedostatku dronova i neuspjesima u Hersonskoj oblasti. ISW je napisao da je to pokazatelj da Putin vidi vrijednost vojnih blogera kao "konstruktivne opozicije koja provjerava rusku vladu i vojne službenike". Dodali su da iz tog razloga smatraju da Putin neće pokrenuti kampanju masovne cenzure protiv vojnih blogera, osim ako ga njegov unutarnji krug savjetnika ne uvjeri da blogeri predstavljaju prijetnju stabilnosti režima.

Kremlj je već prije utišavao kritičare rata. Prošli mjesec je vojni bloger i bivši obavještajac Igor Girkin osuđen na četiri godine zatvora zbog ekstremizma nakon što je kritizirao način na koji se vodi rat u Ukrajini.