Kako Putinova Rusija sve više srlja u represivnu autokraciju, a implikacije rata s Ukrajinom postaju središnje mjesto njezine unutarnje i vanjske politike (prijetnje širenjem sukoba, plašenje nuklearnim ratom, rasprava o sukobu ruske i zapadne civilizacije), tako jačaju i razne teorije zavjera i populističkih analitičara koji govore o sveopćoj propasti dekadentnog i antiruskog Zapada.

Mihail Hazin, analitičar prorežimske medijske kuće Sputnjik, nekadašnji suradnik Vladimira Putina (radili su zajedno jedno vrijeme 90-ih u Jeljcinovoj administraciji) te član savjeta Međunarodnog euroazijskog pokreta, nevladine organizacije koja ima podružnice u 30-ak država i propagira proruske stavove ili, kako sami kažu, "konzervativnu revoluciju", u jednom svom intervjuu za bjelorusku agenciju Belsat navodi skoru propast Europske unije.

Smatra da će se to dogoditi za dvije do tri godine, a pogotovo će se ubrzati ako na vlast dođe Donald Trump. Hazin tvrdi da EU obrambeno stoji loše, pogotovo jer će ju SAD ostaviti da se sama brani.

Prema Hazinovu mišljenju, Europa ima samo 350, najviše 400 tisuća vojnika koje može poslati na prvu crtu (misli, naravno, prema Rusiji) te će braniti liniju od Baltika do Alpa.

Hazin nadalje fantazmagorično i tragikomično "rasuđuje" kao da je sve to samo po sebi jasno, ali bilo bi tužno da on ipak nije "mainstream" režimski analitičar i u Rusiji očito razmišljaju na ovakav način. "A što će u tom slučaju biti s Poljskom, Rumunjskom i Bugarskom", pita se Hazin, ne uzimajući u obzir ni NATO, ni to da u EU živi pola milijarde ljudi te da je ekonomski deset puta jača od Rusije. Uvjeren je da će se u tom slučaju granice Europe vratiti na stanje 1945. godine.

Zanimljivo je i Hazinovo razmišljanje o Hrvatskoj. "Ne zaboravimo da Viktor Orbán stalno govori da je Mađarska uvijek imala izlaz na more i da je bila pomorska država." A da bi se to dogodilo, treba, prema Hazinovu mišljenju, "likvidirati Hrvatsku".

"Zamislimo tu situaciju da u trenutku raspada EU Mađarska i Srbija odluče da Hrvatsku treba likvidirati", kaže benevolentno Hazin.

Srbija, kaže, ali ne objašnjava kako, uzima Bosnu i Hercegovinu, a "znamo da Hrvatska ima usku obalu i samo je nekoliko kilometara udaljena od bosanskih planina. Mađarska bi uzela sebi sjeverni dio Hrvatske s morem, a ostatak Srbija", lakonski zaključuje Hazin, napominjući kako Orbán stalno govori da mu "treba izlaz na more".

Uz to, Hazin navodi da su i zakarpatska Ukrajina i rumunjska Transilvanija Orbánove mete. No, uopće ne spominje kako bi se to "tehnički" dogodilo, osim što kaže da je to scenarij prilikom raspada EU za koji je siguran da će se dogoditi.

Istodobno kaže kako u Njemačkoj sve više govore "zašto je Šleska u Poljskoj" i da je Danzig (poljski grad Gdanjsk za koji tvrdi da mu je to nametnuto ime) "njemački grad".

Hazin tvrdi da u takvom rasporedu snaga Ukrajina neće postojati, iako ne kaže koliko bi dobila Rusija. Naime, on tvrdi da su u EU u krivu kada misle da će bolje proći one države koje su protiv Rusije te kako bi bilo bolje da Lavov uzme Slovačka, a ne Poljska.

Stoga Hazin, navodi da uskoro slijedi i "nova Jalta" koja će prekrojiti Europu jer je preraspodjela, prema njegovu mišljenju, već počela. Iako kaže da ne zna tko bi sudjelovao na toj konferenciji, smatra "da je ona realnost".