Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je novinarima da Rusija želi okončati rat u Ukrajini i da svi oružani sukobi na kraju završavaju diplomatskim pregovorima.

"Ne želimo eskalirati situaciju na bojišnici. Naprotiv, želimo okončati rat u Ukrajini. To je bio i ostat će naš cilj. Nastojat ćemo da se tome stane na kraj; naravno - što prije, to bolje", kazao je Putin.

"Svi oružani sukobi završavaju na ovaj ili onaj način nekom vrstom diplomatskih pregovora. Prije ili kasnije, sve strane u sukobu moraju sjesti i dogovoriti se. Što prije to shvate naši protivnici, to bolje. Nikada nismo odustali od pregovora", dodao je.

Vladimir Putin rekao je da su raketni obrambeni sustavi Patriot zastarjeli i da će Rusija "uvijek pronaći protuotrov za takve poteze".

"Što se tiče Patriota, ovo je prilično star sustav i ne radi tako dobro kao naš S-300. Naši protivnici smatraju da se radi o obrambenom oružju, to oni tvrde. Ali to su si oni samo zamislili, mi ćemo uvijek naći protuotrov za takve poteze. Dakle, samo gube vrijeme, samo odgađaju sukob", kazao je Putin novinarima, a prenosi CNN.

Raketni sustav protuzračne obrane Patriot prvenstveno se koristi za presretanje i rušenje balističkih i krstarećih projektila. Ukrajina je dugo vremena tražila zapadne zemlje taj sustav kako bi učinkovitije rušila ruske rakete i tzv. dronove-kamikaze. Američki predsjednik Biden je na zajedničkoj presici sa Zelenskim u Bijeloj kući najavio slanje tog raketnog sustava Ukrajini.