''Zapad nije uspio ograničiti ili izolirati Rusiju'', rekao je predsjednik Vladimir Putin u članku za sjevernokorejski list Rodong Sinmun uoči državne posjete Sjevernoj Koreji.

Strateški poraz

"Koliko god se trudili, svi njihovi pokušaji da ograniče ili izoliraju Rusiju su propali. Mi nastavljamo stabilno graditi naše ekonomske kapacitete, razvijati našu industriju, tehnologije, infrastrukturu, znanost, obrazovanje i kulturu", istaknuo je Putin, piše Srna.

Govoreći o sukobu u Ukrajini, rekao je kako SAD i njihovi sateliti čine sve što mogu da zaoštre taj konflikt koji su oni izazvali.

"SAD i njihovi sateliti otvoreno izjavljuju da je njihov cilj da nanesu 'strateški poraz' Rusiji. Oni čine sve što mogu da odugovlače i dodatno zaoštravaju sukob u Ukrajini, koji su sami izazvali podržavajući i organizirajući oružani puč u Kijevu 2014. i rat u Donbasu koji je uslijedio", dodao je.

Prema Putinovim riječima, Moskva je otvorena za dijalog radi rješavanja postojećih pitanja.

"Rusija je uvijek bila i ostat će otvorena za ravnopravan dijalog o svim pitanjima, uključujući i ona najteža. To sam ponovio na nedavnom sastanku s ruskim diplomatima u Moskvi", rekao je ruski predsjednik.

Sporazum s Korejom

Dodao je kako u međuvremenu ruski protivnici nastavljaju opskrbljivati ''neonacistički režim u Kijevu novcem, oružjem i obavještajnim informacijama, dozvoljavaju i efektivno potiču upotrebu suvremenog zapadnog oružja i opreme za nanošenje udara na rusku teritoriju, a u većini slučajeva glavne mete su civili''.

"Oni prijete da će poslati svoje trupe u Ukrajinu. Štoviše, pokušavaju iscrpiti rusku ekonomiju novim sankcijama i potaknuti društveno-političke tenzije unutar zemlje", zaključio je Putin.

Uoči posjete Sjevernoj Koreji, Kremlj je objavio kako će Rusija i Sjeverna Koreja potpisati "važne dokumente", a spominje se i moguće potpisivanje sporazuma o "strateškom partnerstvu".

Ruski predsjednik rekao je da će odnose sa Sjevernom Korejom podignuti na višu razinu te je obećao bezrezervnu potporu toj zemlji, izvijestila je sjevernokorejska državna agencija KCNA.

Što su nudili jedni drugima?

S druge strane, New York Times je objavio kako su Rusija i Ukrajina imale su tri sastanka na početku rata na kojima se progovaralo o uvjetima mira. Bili su to, prenosi Dnevni avaz, susreti koji su se održavali u Bjelorusiji, preko video-poziva te u Istanbulu. Times je objavio nacrte ugovora od 17. ožujka i 15. travnja 2022. godine.

Razgovori su, kako navode američke novine, propali jer su se obje strane ukopale na bojnom polju, ali prije toga pregovarači su izradili više nacrta ugovora koji je trebao jamčiti buduću sigurnost Ukrajine uz ispunjavanje nekih od Putinovih zahtjeva.

Analiza dokumenata pokazuje da su se dvije strane sukobile oko razine ukrajinskog naoružanja, uvjeta potencijalnog članstva Ukrajine u Europskoj uniji i dijela ukrajinskih zakona o jeziku i kulturi koje je Rusija željela ukinuti. Ukrajinski pregovarači ponudili su odustajanje od članstva u NATO-u i prihvaćanje ruske okupacije dijelova njihova teritorija.

Ali odbili su priznati ruski suverenitet nad njima. Rusija, zapanjena žestokim ukrajinskim otporom, činila se otvorenom za takav dogovor, ali je na kraju odustala od ključne komponente: aranžmana koji obvezuje druge zemlje da stanu u obranu Ukrajine ako ona ikada ponovno bude napadnuta.