Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da specijalna vojna operacija u Ukrajini pokazuje pozitivan trend i da se nada da će ruski vojnici postići nove uspjehe nakon osvajanja Soledara.

"Dinamika je pozitivna", izjavio je Putin za državnu televiziju Rossiya 1. "Sve se odvija u okviru plana ministarstva obrane i glavnog stožera. I nadam se da će nas naši borci još više obradovati rezultatima svoje borbe", rekao je Putin.

Rusija je priopćila u petak da su njezine snage preuzele kontrolu nad Soledarom u istočnoj Ukrajini, što bi predstavljao rijedak uspjeh za Moskvu nakon mjeseci neuspjeha na bojištu, javlja Hina.

Okretanje Kini

Nakon što je zapad uveo najoštrije sankcije u modernoj povijesti zbog rata u Ukrajini, rusko gospodarstvo pokazalo je izuzetnu otpornost, ali najveći svjetski proizvođač prirodnih resursa sada se sve više okreće Kini.

"Situacija u gospodarstvu je stabilna", rekao je Putin. "Puno bolje ne samo od onoga što su naši protivnici predvidjeli, nego i onoga što smo mi prognozirali", dodao je.

Ruski predsjednik rekao je da je nezaposlenost ključni pokazatelj. "Nezaposlenost je na povijesno niskoj razini. Inflacija je niža od očekivane i ima, što je važno, silazni trend", rekao je Putin.

Rusko gospodarstvo palo je 2022. pod teretom sankcija, ali puno manje nego što su predviđali ekonomisti. Ruska vlada predviđa da će gospodarstvo teško 2,14 bilijuna dolara pasti za 0,8 posto u 2023.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u nedjelju da su njegove snage u subotu pokrenule val raketnih napada na ukrajinske vojne i infrastrukturne ciljeve.

Borbe u Dnipru

Najmanje 21 osoba je ubijena u ruskom napadu na stambeni kompleks u istočnom gradu Dnipru u subotu navečer, navele su ukrajinske vlasti.

Ministarstvo nije spomenulo taj grad kao konkretnu metu napada. "Svi ciljani objekti su pogođeni. Ciljevi napada su postignuti", navode u priopćenju.

Rusija je objavila i da su njezine snage napredovale prema sjevernom rubu grada Bahmuta u ukrajinskoj regiji Doneck, koja je bila žarište ruskih napada mjesecima.

Napad na Dnipro uslijedio je tek nekoliko dana nakon što je Rusija najavila najnovije promjene u svom vojnom zapovjedništvu i ukazuje na to da će Rusija nastaviti sa strategijom napada na ukrajinske energetske i infrastrukturne mreže pod nadzorom Valerija Gerasimova, načelnika glavnog stožera ruske vojske.