Ruski predsjednik Vladimir Putin je u telefonskom razgovoru s turskim liderom Recepom Tayipom Erdoganom rekao da je Rusija otvorena za dijalog u vezi s Ukrajinom, ali da Kijev mora da prihvati gubitak teritorija, objavljeno je danas iz Kremlja.

"Putin je potvrdio otvorenost Rusije prema ozbiljnom dijalogu, ukoliko vlasti iz Kijeva ispune poznate i u više navrata iznesene zahtjeve o novim teritorijalnim realnostima", navodi se u priopćenju, prenosi Srna.

Ističe se kako je Putin ukazao na ''razornu ulogu Zapada, koji neprestano šalje oružje Kijevu i pruža im informacije''.

Kremlj dodaje da su lideri dvije zemlje govorili i o brojnim energetskim pitanjima, uključujući formiranje plinskog centra u Turskoj i gradnju nuklearne elektrane Akuju.

Erdogan i ruski predsjednik su u više navrata razgovarali od početka ruske specijalne operacije u Ukrajini.

Turska je djelovala kao posrednik uz UN u postizanju sporazuma kojim je omogućen izvoz žitarica iz Ukrajine.

Istodobno, Turski ministar energetike Fatih Donmez nije isključio mogućnost da Turska u sklopu novog sporazuma sa Sofijom organizira isporuku plina preko Bugarske u treće zemlje, uključujući u Europi.

"Sada, uz ovaj sporazum, mogu da kažem da smo zapravo počeli da beremo prve plodove toga. Bit će moguć transfer plina ne samo u Bugarsku, već i u susjedne zemlje kroz njenu teritoriju", rekao je Donmez za tursku novinsku agenciju Anadolija.