Ruski predsjednik spreman je ako treba pomoći i opoziciji u Siriji samo da se ujedine u borbi protiv ISIL-a. A nije isključeno i udruživanje snaga sa SAD-om.

Vladimir Putin odlučio se na totalno uništenje ISIL-a. Planira istrijebiti te militantne islamiste, bez imalo milosti.
To mu je toliko važno da je spreman čak pomoći patriotskoj opoziciji u Siriji,  uključujući i onu koja se bori protiv sirijskog predsjednika Bašara al Asada. O tome je i razgovarao s Asadom, a ideja je da se sirijskim pobunjenicima pomogne i da se zajedno udari na Islamsku državu.

Putinov cilj je, znači, “da oslobodi Siriju od terorista” i zaustavi džihadiste Islamske države da preuzmu Damask, a potom i cijelu državu. Po Putinu, naime,  nema razlike između “umjerenih” i “neumjerenih” terorista ,pa su mu osim ISIL-a neprijatelji i Al-kaida i Al-nusra. Optužio je SAD i njihove saveznike da igraju opasnu “dvostruku igru” bombardiranjem jednih, a naoružavanjem drugih grupa.

No, unatoč tome, plan koji Putin ne isključuje je ujedinjene Rusije sa "SAD i njenim saveznicima".
- Da bismo oslobodili Siriju moramo udružiti snage - rekao je Putin i dodao da bi Sirija mogla da bude nov model post-hladnoratovske suradnje.
Ipak, Rusi ne propuštaju priliku da "bocnu" Amerikance kad god za to imaju priliku.
 - Morali smo intervenirati  jer oni za godinu dana nisu uradili ništa. Naša vojska je mnogo efikasnija, a naši projektili rade savršeno - izjavio je jedan uglednik Kremlja nedugo nakon početka intervencije u Siriji.
Ruski lider je procijenio da se čak 4.000 ljudi iz Rusije i zemalja nekadašnjeg SSSR-a bori na strani Islamske države.
 - Oni su realan problem, i ima ih svuda - istaknuo je Putin.

Brinu ga također i džihadisti iz Afganistana, koji svoj animozitet prema Rusima gaje još od vremena invazije SSSR-a osamdesetih godina. Na tadžikistansko-afganistanskoj granici terorističke akcije pripadnika AL Kaide gotovo su svakodnevne.
Putin nije zanemario ni činjenicu da mi moglo doći do potencijalne odmazde sunitskih muslimana. Naime, Rusija je se svojom podrškom Asadu postavila na stranu šijita. Tu činjenicu dodatno pojačava i suradnja sa Irakom, Iranom i Asadovim alavitima u borbi protiv ISIL-a i pobunjenika, koji su suniti.
Iako su iz Kremlja izvijestili da se "Rusija bori protiv terorista, a ne sunita", to ne znači da se Rusija ipak nalazi na vrlo opasnom i skliskom terenu.

Protiv Rusije su otvoreno i sunitske države u cijeloj toj regiji i to saveznice SAD-a kao što su Turska i Saudijska Arabija. One otvoreno podržavaju pobunjenike i svakodnevno žestoko kritiziraju rusku intervenciju u Siriji. (24sata.hr)