Ruski predsjednik Vladimir Putin prvi put je situaciju u okupiranim teritorijima Ukrajine koje je Rusija proglasila svojim regijama nazvao "izuzetno teškom".

Putin je izjavio da je "situacija u regijama DNR, LNR, Herson i Zaporužja izuzetno teška" i poručio snagama sigurnosti u četiri okupirane regije da moraju učiniti sve kako bi osigurale sigurnost građana u njima.

"Želio bih posebno istaknuti jedinice sigurnosnih agencija koje su počele djelovati u novim regijama Rusije. Da, teško vam je sada, situacija u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, u Hersonskoj i Zaporiškoj oblasti je izuzetno teška. Ali ljudi koji tamo žive nadaju se vama, vašoj zaštiti"; izjavio je Putin, prenosi ruska državna novinska agencija RIA Novosti.

Postavio zahtjeve sigurnosnim službama

Predsjednik Rusije nazvao je dužnošću tajnih službi učiniti sve kako bi osigurali maksimalnu sigurnost građana i zaštitili njihova prava i slobode. Također je obećao osigurati nove postrojbe sa suvremenom opremom i naoružanjem, kao i iskusnim ljudstvom.

Putin je također pozvao na jačanje rada sigurnosnih agencija u ključnim područjima uslijed pojave novih prijetnji i naložio specijalnim službama da drže pod stalnom kontrolom mjesta masovnijeg okupljanja građana te strateške objekte prometne i energetske infrastrukture.

"Od protuobavještajnih agencija, uključujući vojsku, sada se traži maksimalna pribranost, koncentracija snaga. Potrebno je oštro suzbiti akcije stranih specijalnih službi, brzo identificirati izdajnike, špijune i sabotere", rekao je Putin.

Također je zatražio jačanje rada granične službe FSB-a, nazivajući granicu "najvažnijom, ključnom granicom za osiguranje sigurnosti zemlje", koja mora biti pouzdano pokrivena.

Putin otišao u posjet Lukašenku, prvi put od 2019.

Podsjetimo, mnogo je interesa proteklih dana izazvao jučerašnji Putinov posjet bjeloruskom predsjedniku i bliskom savezniku Aleksandru Lukašenku, posebno stoga što je ovo bio prvi put od 2019. da je Putin otišao u Minsk. S Lukašenkom se u međuvremenu uvijek sastajao u Rusiji.

U izjavama nakon sastanka Putin i Lukašenko gotovo da i nisu spomenuli rat u Ukrajini. Nitko od novinara prisutnih na konferenciji za medije dvojice čelnika nije pitao hoće li se Bjelorusija uključiti u rat u Ukrajini. Lukašenko je ranije ponavljao da se to neće dogoditi.

Umjesto toga dvojac je govorio o sve snažnijem gospodarskom i obrambenom povezivanju dviju bivših sovjetskih država, ujedinjenih u takozvanu "Uniju", kao i o finalu Svjetskog prvenstva u nogometu odigranog u nedjelju u Katru, prenosi Reuters.

Bjeloruska politička oporba, uglavnom u pritvoru, egzilu ili cenzurirana, strahuje da će Kremlj postepeno anektirati ili "apsorbirati" svog mnogo manjeg slavenskog susjeda. I Putin i Lukašenko su se trudili odbaciti tu ideju. "Rusiji nije u interesu bilo koga apsorbirati", rekao je Putin. "To jednostavno nema nikakve svrhe."