Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u utorak UN-ovu glavnom tajniku Antoniju Guterresu da još vjeruje u pozitivan ishod pregovora s Ukrajinom, unatoč nastavku sukoba između dviju zemalja.
 
"Unatoč svemu, pregovori se nastavljaju (...) Nadam se da ćemo doći do pozitivnog ishoda", rekao je na sastanku s Guterresom u Kremlju.

Rekao je da je na pregovorima Moskve i Kijeva u Istanbulu u ožujku postignut "ozbiljan napredak jer naši ukrajinski kolege nisu zahtjeve za sigurnost, za međunarodnu sigurnost Ukrajine, povezivali sa stanovitim shvaćanjem međunarodno priznatih granica Ukrajine".

Kijev je na tim pregovorima predložio međunarodni ugovor u kojemu bi se odredile zemlje koje će biti jamci njegove sigurnosti.

Ukrajina bi zauzvrat pristala na status "nenuklearne" i neutralne zemlje, odrekla se članstva u NATO-u i otvaranja stranih vojnih baza na svom teritoriju te na neko vrijeme isključila iz pregovora pitanja u vezi s anektiranim Krimom i sa separatističkim teritorijima u Donbasu.

Moskva je nakon tih pregovora povukla svoje postrojbe na sjever Ukrajine.

Pregovore je ipak uvelike usporilo otkriće velikog broja trupala na ukrajinskim područjima koji su prije povlačenja ruskih snaga bili pod okupacijom, napose u Buči, blizu Kijeva. Ukrajina optužuje Moskvu da je ubijala civile, što Kremlj odlučno niječe.

Putin je u utorak opetovao da ruska vojska nema "nikakve veze" s "provokacijom" u Buči.