Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je u srijedu da će nove američke sankcije izazvati štetu američkim tvrtkama koje posluju u Rusiji, te da će američko-ruske odnose odvesti u "slijepu ulicu".

"Sankcije imaju efekt bumeranga i bez ikakve sumnje odvest će američko-ruske odnose u slijepu ulicu i izazvati veliku štetu", rekao je Putin novinarima tijekom posjeta Brazilu.

Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je objavio uvođenje dosad najtežih američkih sankcija Rusiji, koje su usmjerene protiv ključnih ruskih tvrtki poput Gazprombanka i Rosnefta, ali i drugih energetskih i vojnih kompanija.


Washington postupno širi financijske sankcije Moskvi zbog aneksije ukrajinskog poluotoka Krima i miješanja u unutarnje poslove susjedne Ukrajine. Obama je kazao da je SAD spreman uvesti i dodatne sankcije ako Rusija ne poduzme konkretne korake ka smirivanju sukoba u Ukrajini.

Putin je rekao da još nije upoznat s pojedinostima novih sankcija, ali je naglasio da je siguran da će one dugoročno izazvati štetu nacionalnim interesima Sjedinjenih Država.

"To znači da će američke tvrtke koje žele poslovati u Rusiji izgubiti kompetitivnost u usporedbi s drugim tvrtkama", rekao je Putin.

Nove američke sankcije Rusiji objavljene su istog dana kad su se i čelnici EU-a na sastanku u Bruxellesu suglasili da prošire "restriktivne mjere" protiv Rusije.