U trenutku kada su predložene nove sankcije EU za Rusiju, ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je gospodarstvo njegove zemlje stabilno.

"Rusko gospodarstvo je izdržalo vanjski pritisak Zapada", rekao je Putin govoreći preko videoveze na sastanku o nacrtu saveznog proračuna za 2024., 2025. i 2026. godinu.

"Gospodarska situacija u zemlji je stabilna i uravnotežena. Otpornost ruskog gospodarstva je za pohvalu. BDP Rusije dosegao je razinu koja je posljednji put zabilježena 2021., a vlada je spremna stvoriti uvjete za daljnji stabilan i dugoročan razvoj", kazao je Putin, prenosi CNN.

Poljska danas predložila nove sankcije

EU je, od invazije na Ukrajinu 24. veljače prošle godine, dogovorila 11 paketa sankcija protiv Rusije. One su uvedene u obliku ekonomskih sankcija, individualnih sankcija i viznih mjera. Prošli tjedan SAD je također uveo dodatne sankcije za više od 150 pojedinaca i entiteta u vezi s invazijom Rusije.

Sankcije sa Zapada prvo su uvedene u nadi da će učinkovito osujetiti ruske sposobnosti da nastave rat. No, zahvaljujući ruskim rezervama plina i nafte, gospodarstvo Rusije uspjelo je prebroditi oluju. Danas je Poljska predložila da nove sankcije EU protiv Rusije uključuju zabranu ruskih dijamanata i tekućeg naftnog plina (LPG).

Rečeno je da bi se trebale uvesti pojedinačne sankcije ruskoj dijamantnoj tvrtki Alrosa, za koju Poljska kaže da je dugi niz godina, izravno i neizravno, podržavala ruske vojne snage i ruske ratne napore u Ukrajini. Osim toga, kako bi se očuvao integritet i transparentnost tržišta UNP-a i izbjeglo narušavanje tržišnog natjecanja, Poljska je predložila da EU prestane kupovati gorivo iz Rusije.

UNP se koristi kao gorivo na razne načine - u uređajima za grijanje i kuhanje, vozilima i u industriji.