Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak u Beogradu kako je Rusija kao i Srbija zainteresirana da Balkan ostane stabilan i siguran.

Naglasio je kako Rusija podržava obostrano prihvatljivo rješenje za Kosovo na osnovu rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a.

''Rusija je kao i Srbija zainteresirana da Balkan ostane stabilan i siguran. Ruski stav o Kosovu je poznat, zalažemo se za postizanje prihvatljivog rješenja na osnovu Rezolucije 1244'', rekao je Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Istaknuo je kako Moskva dijeli zabrinutost srpskog rukovodstva u vezi Kosova jer koraci, kako kaže, koje je poduzimala Priština u posljednje vrijeme mogu dovesti do destabilizacije Balkana, prenose srbijanski mediji.

Putin je također izrazio očekivanje da će se do kraja godine potpisati sporazum između Srbije i Euroazijske unije.

Dvije zemlje potpisale su danas veliki broj sporazuma, memoranduma i ugovara.

Vučić je izjavio kako je jako zadovoljan brojem sporazuma potpisanim između Srbije i Rusije te napretkom suradnje u svim oblastima.

''Danas smo u dvije faze potpisali veliki broj sporazuma iz gotovo svih sfera života dvije zemlje. Naši ekonomski odnosi su sve bolji. Dugo smo razgovarali danas o svim poslovima koji su pred nama'', kazao je Vučić.

Posebno je istaknuo značaj suradnje u energetici, ali i najavio da će u budućnosti dvije zemlje pokrenuti infrastrukturne projekte.

Govoreći o potpisanim sporazumima, Putin je kazao kako očekuje povećanje količine plina koji stiže u Srbiju sa 3 na 3,5 milijardi kubnih metara.

Ruski predsjednik prethodno je Aleksandru Vučiću uručio Orden Aleksandra Nevskog.

''Iskreno mi je drago što odlikujem predsjednika Srbije Aleksandra Vučića ordenom Aleksandra Nevskog, koji je bio veliki ruski pokrovitelj i vojni diplomata. Tijekom 300 godina povijesti ove nagrade, pored kneza Miloša i Nikole Pašića, Aleksandrar Vučić danas je odlikovan ovim priznanjem. Gospodine predsjedniče, želim vam blagostanje, dobro zdravlje i mnogo uspjeha na međunarodnom planu'', rekao je Putin.

S druge, pak, strane Vučić je, kako je ranije najavljeno, čelniku Rusije poklonio štene šarplaninca.