Predsjednik Vladimir Putin izjavio je kako će Rusija obustaviti vatru i pristupiti mirovnim pregovorima ako Ukrajina odustane od svojih ambicija za članstvo u NATO-u i povuče svoje vojne snage iz četiri ukrajinske regije na koje Moskva polaže pravo, piše Reuters.

Uoči mirovne konferencije u Švicarskoj na kojoj će sudjelovati više od 90 zemalja, a na koju Rusija nije pozvana, Putin je postavio niz uvjeta koji su u potpunoj suprotnosti s uvjetima koje su postavili Ukrajinci.

Jednostavni uvjeti

"Uvjeti su vrlo jednostavni", izjavio je Putin, navodeći kao glavni zahtjev potpuno povlačenje ukrajinskih trupa s cijelog teritorija Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja u istočnoj i južnoj Ukrajini.

"Čim u Kijevu izjave kako su spremni na takvu odluku i započnu stvarno povlačenje trupa iz ovih regija, a također i službeno objave odustajanje od svojih planova za ulazak u NATO - s naše strane, odmah, doslovno istog trenutka slijedi zapovijed za prekid vatre i početak pregovora", rekao je Putin.

Uz to je napomenuo i kako će Ukrajincima istodobno jamčiti nesmetano i sigurno povlačenje postrojbi.

Summit u Švicarskoj

Očekuje se kako će se se na summitu koji će se održati tijekom vikenda u Švicarskoj, na kojem će sudjelovati predstavnici više od 90 država i organizacija, izbjegavati teritorijalna pitanja i umjesto njih fokus će biti na temama kao što su sigurnost hrane i nuklearna sigurnost u Ukrajini.

Kremlj nije propustio kazati kako će se skup pokazati "uzaludnim" bez predstavnika Rusije.