Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je tijekom sastanka ruskog Vijeća za ljudska prava, koji je održan putem videoveze, ustvrdio da "Rusija nije počela rat u Ukrajini". Rekao je da je rat započeo "državnim udarom" 2014. godine, nakon čega je Rusija anektirala Krim.

Rekao je kako "Rusija nije imala šanse smiriti situaciju u Ukrajini", zemlji na koju je izvršila invaziju 24. veljače ove godine. Potom je ustvrdio da Poljska, koja graniči s Ukrajinom, želi zauzeti dijelove ukrajinskog teritorija. Podsjetimo, Poljska je od početka rata primila milijune ukrajinskih izbjeglica.

Potom se osvrnuo i na strahove oko nuklearnog oružja, ustvrdivši da "prijetnja nuklearnog rata raste". Odmah zatim je rekao da "Rusija razmatra korištenje nuklearnog oružja samo kao odgovor na napad" pa dodao da "Rusija nema taktička nuklearna oružja u drugim zemljama, za razliku od SAD-a".

"Nismo mi govorili o korištenju nuklearnog oružja", rekao je Putin i dodao: "Rusija nije poludjela. Imamo najnaprednija oružja, ali ne želimo njima mahati okolo".

Podsjetimo, u srijedu je Putin istaknuo kako će se Rusija boriti za obranu svojih interesa koristeći pritom sva raspoloživa sredstva.

U obraćanju sudionicima sjednice požalio se da zapadne organizacije za ljudska prava na Rusiju gledaju kao na "zemlju drugog reda koja uopće nema pravo postojati". "To je ono s čim mi imamo posla. A možemo odgovoriti samo na jedan način - dosljednom borbom za svoje nacionalne interese. Upravo to ćemo učiniti i neka nitko ne računa ni na što drugo", rekao je Putin.